2017. 04. 05. 00:00

START: BÉRTÁBLA A 8,4 ÓRÁS FOGLALKOZTATÁSHOZ

A Vasutasok Szakszervezete a jegyvizsgálói munkakörcsaládba tartozó munkavállalók 8,4 órás emelt munkaidőben foglalkoztatását, mint lehetőséget tudomásul vette és az érintett munkavállalók egyéni döntési szabadságának tiszteletben tartása mellett egy korrekt bértábla kialakítását szorgalmazta.

Az érintettek több mint 60% aláírta az egyéni megállapodást így szükségesnek láttuk, hogy a bértábla elfogadásra kerüljön.

Kiemelten fontosnak tartottuk, hogy azon jegyvizsgálóknak, akik egészségügyi okok miatt nem lehetnek vezető jegyvizsgálók, illetve legalább azoknak, akik 20 éve jegyvizsgálói munkakört látnak el, 3000-,Ft-al emelkedjen az alapbérük.

MEGÁLLAPODÁS

jegyvizsgálói munkakörcsaládba tartozó, 8,4 órás emelt munkaidőben foglalkoztatott munkavállalók bértáblázatának alkalmazásáról

Amelyet megkötöttek egyrészről a MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt., mint munkáltató (továbbiakban: Munkáltató), másrészről a jelen megállapodás aláíróiként jegyzett szakszervezetek alulírott helyen és időben az alábbi feltételekkel.

  1. A Felek megállapodnak, hogy a MÁV-START Zrt. a jegyvizsgálói munkakörcsaládba tartozó, az e tárgyban kötött egyéni megállapodás alapján 8,4 órás emelt napi munkaidőben foglalkoztatott munkavállalóit a jelen megállapodásban foglaltak szerint részesíti külön díjazásban.
  2. A munkavállaló a 8,4 órás emelt napi munkaidő vállalásának ellentételezéseként bérkiegészítésre jogosult, a munkáltatóval e tárgyban megkötött megállapodásban rögzített feltételek szerint. A munkavállalót megillető bérkiegészítés számítása főszabály szerint az alábbi bértábla alkalmazásával történik.
  3. Az alapbér-kiegészítés számításának szabályai:

3.1. Az alapbér-kiegészítés összegének számítása a bértábla alapján

Az alapbér-kiegészítés összege – a 3.2 pontban rögzítettek kivételével – megegyezik a munkavállaló aktuális havi alapbére és rá irányadó, bértábla szerinti érték (a táblázatban: „kiegészített alapbér összege”) közötti különbséggel.

A munkavállaló aktuális alapbéreként 2017. január 1. napjától a 2017. évi bérfejlesztés eredményeként megemelt alapbéreket kell figyelembe venni.

3.2. Az alapbér-kiegészítés számításának speciális szabályai

Az alapbér-kiegészítés összegét a jelen pontban foglaltak szerint  kell megállapítani abban az esetben, ha a munkavállaló 3.1 pont szerint megállapított alapbér-kiegészítése nem éri el az alapbére 5%-át.

Ezen esetben az alapbér-kiegészítés összege a munkavállaló aktuális havi alapbérének 5%-a.

Amennyiben a jegyvizsgálói munkakörben 8,4 órás munkaidőt vállaló munkavállaló egészségügyi alkalmatlansága miatt nem kerülhet át vezetői jegyvizsgáló munkakörbe és rendelkezik legalább 10 éves MÁV / MÁV-START munkaviszonnyal, valamint azon jegyvizsgálók akik rendelkeznek  legalább 20 éves MÁV / MÁV-START munkaviszonnyal, a bérkiegészítéssel kiegészített alapbér összege  184 000 Ft helyett 187 000 Ft.

A tárgyév adott hónapja és a munkaszerződésben elismert MÁV / MÁV-START  munkaviszony kezdet hónapja alapján kerül besorolásra a munkavállaló az egyes sávokba. A munkakör hóközbeni változásakor a munkaszerződés módosításnak megfelelő időponttól kell az új munkakör szerinti bértáblát alkalmazni. Változatlan munkakör esetén az új sáv hóközben történő elérésekor az adott hó 1. napjára visszamenőleg már az új sáv szerinti értéket kell alkalmazni.

Aki az elismert folyamatos MÁV / MÁV-START munkaviszonyát megelőzően rendelkezik korábbi, a jegyvizsgálói munkakörcsaládhoz tartozó munkakörökben szerzett gyakorlattal, a munkáltatói jogkörgyakorlónál írásban kérelmezheti, hogy az egyes sávokba történő besorolása során korábbi igazolt gyakorlata is kerüljön figyelembevételre. A munkáltatói jogkörgyakorló a kérelem elbírálásáról mérlegelési jogkörében dönt. A munkáltatói jogkörgyakorló kérelemnek helyt adó döntése esetén a folyamatosnak elismert MÁV / MÁV-START munkaviszony és az elismert korábbi gyakorlat időtartamának egybeszámításával kell a munkavállaló besorolását elvégezni.

  1. A munkáltató a jegyvizsgálói foglalkoztatási és bérreform tárgyában korábban kiadott rendelkezéseknek a bértábla és a bérkiegészítés számítására vonatkozó pontjait a jelen megállapodásban foglaltak szerint módosítja.
  2. A jelen megállapodást a Felek az aláírásának napjától 2017. december 31. napjáig tartó határozott időre kötik, azzal, hogy annak rendelkezéseit visszamenőleges hatállyal 2017. január 1. napjától alkalmazni kell.

Budapest, 2017. április 4.

Az aláírt megállapodás innen letölthető

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.