2020. 05. 11. 11:20

Törvénysértő közvélemény kutatás a TS Hungáriánál

Adatvédelmi eljárást kezdeményez a Vasutasok Szakszervezete a TS Hungária Kft. ellen, mert a cégvezetés törvénysértő módon kötelezte a munkavállalókat egy sajátságos kérdőív kitöltésére. A különféle vasúti teherkocsik gyártására és javítására szakosodott cégnél ugyanis a dolgozókkal teljes nevük és adataik feltüntetésével szavaztatták meg a munkaidőkeret 6 hónapra emelését és annak korlátlan ideig való fenntartását. Négyszáz munkavállalóból mindössze tíz merte megtagadni a nyilatkozatot. A VSZ az üggyel az Európai Üzemi Tanácshoz is fordul, s elvárja a jogsértő gyakorlat megszüntetését.

Enyhén szólva is aggályos előzmények után vezetik be az osztrák tulajdonú, főként különféle vasúti teherkocsik gyártására és javítására szakosodott TS Hungaria Kft.-nél a korlátlan határidőre szóló 6 hónapos munkaidőkeretet – jelezte a Vasutasok Szakszervezete.

A TSH vezetése ugyanis közvélemény kutatásnak álcázva olyan nyilatkozatot íratott alá a dolgozókkal, amelyen az állt, hogy maguk kérik az egyhavi helyett 6 hónapra emelt munkaidőkeretben való részvételt, amely a jelenlegi 40 helyett hetente akár 56 órás munkaidővel is járhat: „a 6 havonta megújuló véglegesen bevezetett munkaidőkeretben szeretnék részt venni”. Igaz, a nyilatkozaton – választási lehetőségként – egy, a dolgozók számára még rosszabb megoldás, a 24 hónapos keret is szerepelt, ezt az ésszerűtlen lehetőséget is lehetett volna választani – magyarázta Zlati Róbert.

A VSZ alelnöke a dolgozók egybehangzó állítása és egy sokak által aláírt feljegyzés alapján állítja, a félrevezető dokumentumot a nyomaték kedvéért a főnökök irodájában kellett aláírni az adatvédelmi törvényt sértő módon: teljes névvel, s minden olyan adattal, amivel tökéletesen be lehet azonosítani a nyilatkozókat, s ki lehet szűrni azokat is, akik jogukkal élve megtagadták azt. Igaz, ezt ilyen körülmények között a 400 érintettből mindössze tíz merte vállalni, holott a szakszervezet többször is megerősítette: senkit nem kötelezhetnek az aláírásra sem azonnal, sem máskor. Zlati szerint a főnökök többször is kijelentették: azok, akik nem töltik ki a „kérdőívet”, automatikusan a rosszabb verziót, a 24 hónapos munkaidőkeretet támogatják. Legalábbis a cégvezetés így értékeli – mondták. Mint ismert, ez utóbbi verziót a nagypénteki rabszolgatörvényként elhíresült kormányhatározat teszi lehetővé, s az a lényege, hogy a vészhelyzet ideje alatt kiesett munkanapokat és órákat a következő két évben bármikor ledolgoztathatja a munkáltató, ám plusz pénz, pótlék nem jár érte. A „kérdőívet” egyébként nem lehetett kihozni az irodából, nem lehetett senkivel sem egyeztetni róla. Ijesztő helyzet volt – állítják az érintett munkavállalók.

A VSZ többször is tárgyalt a munkáltatóval, tiltakozott a módszer ellen, s különösen aggályosnak tartotta a munkaidőkeret korlátlan határidejű bevezetését. A szakszervezet erre legfeljebb két évet tartott elfogadhatónak.

A Vasutasok Szakszervezete szerint a „közvélemény-kutatásnak” ez a módja nemcsak végtelenül felháborító és félrevezető, hanem adatvédelmi jogokat, valamint a véleménynyilvánítás szabadságához való jogot is sérti, sőt a Munka törvénykönyve ide vonatkozó passzusaival is ellenkezik. Zlati leszögezte: a szakszervezet belső vizsgálatot kezdeményez, s az Európai Üzemi Tanács elé is viszi az ügyet.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.