2020. 05. 11. 12:20

Figyelemfelhívás: újra elindulnak az alkalmasági vizsgálatok

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának 2020. április 30-án kiadott közleménye értelmében: 2020. május 4-től a nem sürgős ellátások nyújtására ismételten van lehetőség, a szigorú higiénés rendszabályok, valamint az aktuális Eljárásrend SARS-Co V-2 pandémia esetére c. eljárásrend betartása mellett.

 

A Vaútegészségügyi  NK Kft ügyvezetőjének tájékoztatása szerint, a fentiek értelmében:

  • május 11-től megkezdődhet a 33/1998. (Vl.24.) NM. rendelet szerinti időszakos vizsgálatok elvégzése.
  • A 203/2009. (I18.) Korm. rend. szerinti időszakos vizsgálatok elvégzése is elindul, azonban csak abban az esetben történhet meg, ha az a munkáltatók számára nem jelent többlet szervezési munkát, és praxisaink is rendelkezésre állnak (szabadság nincsen).
  • Számos szakmai tanfolyam online formában elindult, az ehhez kapcsolódó szakellátó helyi szakmai vizsgálatok megkezdődhetnek.
  • Az eddig is végzett előzetes, soron kívüli, záró vizsgálatok továbbra is elvégzésre kerülnek.
  • a 203/2009. (IX.18.) rend. alá tartozó és a VIG/EVIG utasításokban szereplő foglalkozás­ egészségügyi vizsgálatok a munkavállalók vezénylése miatt a MÁV és leányvállalatai számára a következők szerint fog megvalósulni:
    • Június hónapban a júniusban lejáró alkalmassági vizsgálatok elvégzése fog megtörténni, illetve a március végéről és áprilisról elmaradt foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok pótlására is ebben a hónapban kell lehetőséget biztosítani.
    • Júliusban hónapban a júliusban lejáró alkalmassági vizsgálatok elvégzése fog megtörténni, valamint a május hónapban el nem végzett foglalkozás-egészségügyi vizsgálatokat kell pótolni.
  • A többi vasútvállalattal egyedi egyeztetések nyomán indulhatnak meg a vizsgálatok.

 

Figyelemfelhívás az üzemorvosi vizsgálatokon való részvételről

 

Felhívjuk a figyelmét, hogy az  üzemorvosi vizsgálatokra egészséges és munkára kész állapotban jelentkezzen. Amennyiben bármilyen megbetegedés tünetét észleli magán, forduljon házi orvosához tüneteinek kezelése érdekében.

Kiemelten figyeljen a következő koronavírusra utaló tünetek megjelenésére, melyek esetén azonnal forduljon háziorvosához:

                köhögés,

                légszomj,

                magas láz (38.0 oC fok feletti),

                gyengeség,

                végtagfájdalom,

                influenzaszerű tünetek.      

 

Ezen felül ha az elmúlt 14 napban külföldön járt vagy tudomására jutott, hogy kapcsolatba kerülhetett az elmúlt 14 napban kimutatottan koronavírusos beteggel szintén forduljon háziorvosához.

Mivel a vészhelyzeti rendelkezések alapján, közösségi helyeken orrot- és arcot eltakaró szájmaszk viselése kötelező, ez alól nem kivételek a Vasútegészségügyi  rendelők sem, így a vizsgálatra érkező munkavállalók kötelesek maszkot viselni az épületben tartózkodás egész ideje alatt, ez alól csak az orvosi vizsgálat meghatározott része kivétel, ekkor az orvos kérheti, hogy vegye le a munkavállaló a maszkját.

A divízió központok váróiban egyszerre több vizsgálatra érkező nem csoportosulhat.

A divízió központokba érkező munkavállalókat előzetesen leadott névsor alapján a bejáratnál szűrik a Vasútegészségügy kollégái.

A divízió központok bejáratánál elhelyezett alkoholos kézfertőtlenítő használata minden belépő számára kötelező.

A nem divízió központban lévő foglalkozás-egészségügyi rendelőkben, a várókban senki nem tartózkodhat, ezek ajtóit folyamatosan zárják, a vizsgálatra érkező munkavállalókat az asszisztens az ajtóban kérdezi ki, és engedi tovább vizsgálatra.

Kérjük, hogy a kiadott vizsgálati időpont előtt legfeljebb 3 perccel korábban érkezzen, ellenkező esetben épület előtt kell hosszabb ideig várakoznia.

Kérjük szíves közreműködését a fenti kérések és rendelkezések pontos betartásában!

 

 

​​

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.