2017. 02. 13. 00:00

6. Heti VSZ Hírnök

Február 7-én az FKG Kft-nél a szakszervezetek és a munkáltató kollektív erejű megállapodásban rögzítették a MÁV FKG Kft-nél a 2017. évi választható béren kívüli juttatás keretösszegét, valamint annak választható elemit. A 2017 évi keretösszeg 271.400,- Ft. A választható elemek közé bekerült az óvoda, bölcsőde költségtérítése, a közlekedési hozzájárulás helyi utazási bérlete valamint a készpénzben választható cafetéria 100.000,- Ft-os keretösszege. 

A 2017-18 évben a MÁV FKG Kft munkavállalóit megillető alanyi jogú juttatás mértékéről is sikerült a feleknek megállapodni. 2017 évben az alanyi jogú juttatás összege 6.000,- Ft /hó/fő. 2018 évben, ez az összeg 8.000,- Ft/hó/fő-re emelkedik. 

Jelen megállapodást a Kollektív Szerződés módosításakor egysége szerkezetbe foglalják, amely itt megtalálható. 

A Vasutasok Szakszervezete a mesterek, pályamesterek folyamatosan növekvő és az INKA Megoldás rendszereinek beindulásával csúcsosodó terhelésének csökkentése érdekében kezdeményezte TEB területen az „általános pályavasúti előadó” megnevezésű munkakör újra feltöltését, pályás területen a korábban létezett „elszámoló vagy belsős” pályamester munkakör visszaállítását, technikusok, technikus gyakornokok alkalmazását. 

Kollégáink eddig sem alacsony adminisztrációs leterheltségét a most induló INKA rendszer kezeléséből adódó többletmunka olyan mértékben növeli, amely a szakmai, ellenőrzési, fővizsga, pályafelügyeleti feladataiktól veszi el az időt. Ezzel veszélybe kerülhet a felügyeleti tevékenység utasítás szerinti végrehajtása, miáltal romolhat a közlekedés biztonsága is. 

Javasoljuk továbbá az oktatások átgondolását (ne mindenkit oktassunk mindenre, inkább egy-egy részfeladatot két személy tudjon kezelni a végrehajtási területen). Az érintettek közül többen gondolkodnak úgy, hogy a feladat elvégzését ilyen terhelés mellett nem tudják felelősséggel ellátni, ezért felmondáson, jelenlegi munkakörük feladásán, alacsonyabb (értsd: kezelhető) leterheltségű munkakör vállalásán törik a fejüket. 

A MÁV vezérigazgató-helyettesének írt levelünk itt olvasható. 

2017. január 1-vel több mint 160 vasútőr kiszervezése történt meg a MÁV Zrt-ből vagyonvédelemmel foglalkozó társaságokba. Az érintett munkavállalókkal összefüggésben, a december 19-i konzultáción a MÁV adatokat adott át a Vasutasok Szakszervezete részére. A 7 vagyonvédelmi társasággal folytatott egyeztetések során azzal szembesültünk, hogy a MÁV még január hónapban módosította az átszállásban érintett munkavállalók jegyzékét, így a részünkre átadott adatok nem egyeznek a valósággal.

De a takarítási tevékenység kiszervezése sem sikertörténet. Az utóbbi időben kiderült, hogy a pályázaton nyertes cégek a takarítási tevékenység végzését alvállalkozókra bízta és a tapasztalatok szerint nem minden esetben teljesülnek a szolgáltatási szerződésben foglaltak. 

A tisztánlátás végett, mindkét esetben kértük az összes szolgáltatási szerződés átadását. 

Az utóbbi időben megsokasodtak a közmunkások foglalkoztatásával kapcsolatos problémák a TIZ Főnökségeken. Volt olyan eset, amikor a rendőrség intézkedését kellett kérni. Az érintett szolgáltatási egység vezető, művezető és létesítmény felelősök fenyegetve érzik magukat. A helyzet tisztázása érdekében a Vasutasok Szakszervezete konzultációt kezdeményezett. 

Vasutasok Szakszervezete 

Hírnök nyomtatható változata innen tölthető le.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.