2020. 01. 31. 09:50

A helyettesítés mindenhol helyettesítés

A MÁV Zrt. Kollektív Szerződésében változtak a helyettesítés szabályai 2020. január 1-től.

A szakszervezetek és a munkáltató megállapodásának köszönhetően bővült a helyettesítésként elszámolható esetek köre. „Helyettesítésnek minősül továbbá az is, ha az adott szolgálati helyen a munkavállaló úgy látja el az adott szolgálatot, hogy az általa ellátott munkakörre irányadóan meghatározott technológiai létszám nem biztosított.”

A KSZ módosítás a forgalom lebonyolításával összefüggő munkakörben dolgozók (jellemzően forgalmi szolgálattevők, rendelkezők, táblakezelők, stb.) helyzetét rendezi azokon a szolgálati helyeken, ahol a munkáltató által meghatározásra került a „technológiai létszám”.

Azonban más szakterületeken - pályás, TEB-es, ingatlanos - ilyen jellegű létszámminimum meghatározás nem történt. Ezért ezeken a területeken nehézségekbe ütközik az azonos munkakörben dolgozók –   főleg a (pálya)felügyeleti tevékenységet ellátók – egymás között történő „helyettesítése”.

Szakszervezetünk álláspontja, hogy ezekben a munkakörökben az elrendelt többletmunkával (még abban az esetben is, ha nem merül fel rendkívüli munkavégzés) járó felelősségvállalást a kollektív szerződésben vagy külön megállapodásban meghatározott módon és mértékben díjaznia kell a munkáltatónak.

A díjazás érdekében tárgyalást kezdeményeztünk a munkáltatónál.

Kapcsolódó dokumentum:

VSZ MÁV Hírnök 20200131

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.