2022. 10. 18. 09:08

Fontos kérdések a MÁV Zrt.-nél

Tovább él a MÁV ÉVEK, erősödik a MÁV Zrt. Kollektív Szerződése és novemberben csoportszintű munkáltatói javaslat a VSZ által kezdeményezett bérkompenzációra. Többek között ezek a témák szerepeltek a MÁV október 17-i érdekegyeztetésén.

Elsőként végleges formát öltött az Együttműködési Megállapodás, amelybe bekerültek az egészség megőrzéssel kapcsolatos átalakult intézkedések. Fontos eredmény, hogy a megállapodás ezután is garantálja a MÁV ÉVEK, MÁV-ESÉLY program további működését.

A következő téma a Vasutasok Szakszervezete által kezdeményezett – a magas infláció miatti – bérkompenzáció volt. A munkáltató szerint a most zajló kedvezőtlen világpolitikai és gazdasági környezet miatt már eddig 200 milliárd forint többlet veszteséget szenvedett el a MÁV-Volán-csoport. Emiatt nem várható olyan intézkedés, amely a tulajdonos oldalán már amúgy is jelentősen visszafogott költségvetést újraírná. A vállalati bérgazdálkodás belső forrásainak felhasználására a munkáltató novemberben tesz csoportszintű javaslatot a szakszervezeteknek. További forrásokról a tulajdonossal a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumán kell egyeztetni, amelynek összehívása várható. Mind munkavállalói, mind munkáltatói oldalról megfogalmazódott, hogy a 2022-es évet a jövedelmek tekintetében megnyugtatóan kell lezárni, hogy azok ne befolyásolják negatívan 2023-at.

Ezt követően a szakszervezetek által kezdeményezett kollektív szerződés módosító javaslatok kerültek sorra. A VSZ javaslatára 2500 forintra emelkedik az átvezénylési díj. A rendkívüli meleg időjárás esetén a pihenő és munkaszüneti napokra elrendelt felügyeleti készenlét időszaka az eddigi 10-18 óra közötti időszak helyett – a VSZ javaslatára figyelemmel – 8-18 óra közötti időszakra változik. Az osztott munkaidő felfüggesztése során járó összeg 14.000 forintra emelkedik. A szakszervezetek mellett (erről ITT számoltunk be) a munkáltató is kezdeményezte kormányzati szinten a saját gépjárművel történő munkába járás költségtérítésének emelését. A vállalat vezetése csoportszintű ruhabizottság felállítására tett javaslatot, a különböző ruházatot érintő igények kezelése érdekében. A többi KSZ módosító javaslatról tovább folynak a tárgyalások.

 

További egyeztetések témája lesz az energia megtakarítással járó intézkedések figyelemmel követése is. A munkáltató egy anyagot készít, amelyben különböző intézkedési folyamatokat határoz meg, kizárva a néha már komikussá váló (például ILYEN) egyéni vezetői intézkedések lehetőségét. Kérjük, hogy továbbra is folyamatosan jelezzétek felénk az ilyen típusú túlkapásokat!

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.