2024. 07. 10. 12:32

Megtorpant a klímaprogram

Megtorpant a klímabeszerzési program a MÁV Zrt.-nél: az idénre tervezett 264 helyett mindössze 76 darab hűtőberendezés felszerelésére van reális esély. Eközben évről évre egyre nagyobb az egészségre ártalmas nyári forróság, az emberek szenvednek a hőségtől a munkahelyeken.

Már 2023-ban sem volt elég pénz, megfelelő hálózati kapacitás és ÉKM engedély a klímák telepítésére, a MÁV Zrt.-nél, mostanra azonban még rosszabb lett a helyzet, a tervezett bővítésnek mindössze a töredéke valósulhat meg.  A folyamatot nehezíti – de mindenképpen lassítja –, hogy akár csak néhány ezer forintos berendezés beszerzéséhez is kell az ÉKM engedélye.  Ennek ellenére a MÁV jelezte az akkori Paritásos Munkavédelmi Testület részére, hogy függetlenül a szűkös forrástól, a tervezési folyamatokat végigviszik azért, hogy akkor, amikor esetleg mégis lesz plusz pénz a beszerzésre, már ne a tervezéssel kelljen húzni az időt.  

264 helyett 76

Az már biztos, hogy az idénre – 2024-re – tervezett 264 darab hűtőberendezés helyett legfeljebb 76-ra van reális esély. Ebből tervek szerint Budapest területi igazgatóság 36, Debrecen 1, Miskolc 14, Pécs 11 és Szeged terület 14 darab berendezést kap. A fennmaradó 188 darab klíma beszerzését 2025-re halasztották. Szomorú, hogy az egyre veszélyesebb nyári forróság – az egyértelmű klímaváltozás ellenére sincs elég pénzügyi forrás a vasúti dolgozók egészségének megvédésére, biztonságos munkahelyek megteremtésére. Erősen aggasztó az is, hogy a MÁV Zrt-nek nincs elfogadott középtávú munkavédelmi programja sem.

Az említett 76 darab és a korábban telepített klímák beszereléséhez sürgősségi sorrendet állított fel a munkáltató, esetenként közösen a PMT és a Központi Munkavédelmi Bizottság egyes tagjaival. A sorrendet mindig az adott szakterületen, munkahelyen tartózkodók száma, a folyamatos szolgálat és a munkahelyi készenlétben, a pihenés feltételeinek biztosítása határozta meg. Az idénre tervezett klímák kivitelezési ajánlati ára összesen mintegy 90 millió forint lesz.

Nagy tervek, kevés pénz

Mintegy 400 millió forint ráfordítással idén további munkakörülmény-javító intézkedéseket is tervez a MÁV 2024-re, ám ez sajnos még mindig csekély összeg az indokolt és szükségeshez képest. Így számos munkahelyen tovább szenvednek a munkavállalók, miközben azt várják tőlük, hogy mindig koncentráltan, felelősségteljesen végezzék a rájuk szabott feladatokat.

A felügyeletet ellátó minisztériumnak az ilyen, a munkavállalók egészségét védő intézkedésekre a jelenleginél lényegesen több forrást kellene biztosítania.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.