2024. 06. 12. 14:17

Nem fizet a MÁV

Munkavállalók százainak tartozik az ország legnagyobb vállalata

Dolgozók százainak tartozik hónapok óta a MÁV Zrt., a kifizetés felgyorsítására a Vasutasok Szakszervezete Lázár János közbenjárását kéri. A vállalat azokkal a munkadíjakkal adós a vasutasoknak, akik külön megbízási szerződés alapján, munkaidőn kívül dolgoztak különféle projektekben.     

Összesen csaknem 600 dolgozó várja hónapok, de akár évek óta is azt a pénzt, amiért a szabadidejében hivatalosan megdolgozott a MÁV-nál. Nemcsak a székház költöztetésében külön megállapodás alapján feladatot vállalt dolgozóinak tartozik még a megállapodott vállalási díj kifizetésével a cégvezetés, hanem olyanoknak is, akik 2023-ban vagy még korábban szerződtek pluszmunkára a MÁV-val. A Vasutasok Szakszervezete többször követelte az érintettek jogos pénzét, ám ígéreteknél többet nem kaptak a vezetőségtől. A VSZ megelégelte a méltatlan bánásmódot, s miután a napokban ismét – sokadszorra – felvetett problémára megint a szokásos „megvizsgáljuk, mit tehetünk” válasz érkezett úgy döntött, Lázár János minisztertől kér segítséget a 600 hoppon maradt vasutas számára. „Ezek a kollégák maradéktalanul teljesítették a szerződésben foglalt munkát, ezért jogosan elvárnák, hogy határidőre megkapják a szintén szerződésben rögzített ellenértéket” – érvel a miniszternek írt levelében is Meleg János. A VSZ elnöke végtelenül felháborítónak tartja, hogy ilyen megalázó helyzetbe hozza a cég éppen azokat, akik a vasút iránti lojalitásból hajlandóak voltak a vállalat számára fontos és sürgős munkákat a szabadidejükben elvégezni.

Az elnök levelében leszögezte, reméli, Lázár János is fontosnak tartja, hogy az elvégzett munkáért mielőbb – bár már így is eléggé megkésve – jogos pénzükhöz jussanak az érintett vasutasok. Meleg János szerint ugyanis az ilyen bánásmód miatt egyre többen elveszíthetik a cég iránti lojalitásukat. Márpedig hűséges, kitartó és jól dolgozó, nagy szaktudású emberekre soha nem volt annyira szüksége a vasútnak, mint éppen most, amikor a miniszterelnök az ágazat forradalmi modernizációját készíti elő – szögezte le a VSZ elnöke.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.