2019. 01. 29. 18:02

Újabb tárgyalási forduló részeredményekkel

Január 29-én ülésezett a MÁV Zrt. Érdekegyeztető Tanácsa. A napirenden kizárólag a 2019. évi VBKJ, az alanyi jogú SZÉP-Kártya juttatás és a 2019. évi bérfejlesztés szerepelt.

A munkáltató elsőként a választható-és az alanyi jogú juttatás tárgyában ismertette javaslatát, amely szerint:

  • a VBKJ 2019. évi felhasználható keretösszege megegyezik a 2018. évi keretösszeggel, azaz 271.400 Ft és a választható elemek közül kizárólag az Erzsébet-utalványt veszik ki.
  • Az alanyi jogú SZÉP-Kártya vendéglátás juttatás szintén változatlan összegű, azaz nettó 92.900 Ft. marad.

A VSZ elnöke, reagálva a munkáltatói javaslatra elmondta, hogy a szakszervezetek erről csak akkor tudnak megállapodni, ha a munkáltató az önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj-hozzájárulás növekvő munkavállalói terhét kompenzálja. A munkáltató kijelentette, hogy a kompenzálást úgy tudja megtenni, hogy a jelenlegi 3,5%-os mértéket 4%-ra emeli.

A szakszervezetek így a VBKJ-ra vonatkozó munkáltatói javaslatot elfogadták és arról a mai napon megállapodtak. Az önkéntes nyugdíjpénztári munkáltatói tagdíj-hozzájárulás 4%-ra történő emeléséről is megállapodtak, az arról szóló dokumentum aláírására később kerül sor.

A felek arról is megegyeztek, hogy a függőben lévő, a KSZ módosítását érintő témakörökben társasági szinten megkezdik a tárgyalásokat.

Második napirendi pontként, a 2019. évi bérfejlesztéssel kapcsolatban a munkáltató - kiemelve azt a tényt, hogy a 2019.évre vonatkozóan hatályos bérmegállapodás van érvényben – elmondta, hogy jelenleg is csak az 5%-os forrás áll rendelkezésre, amelyből a kötelező minimálbér, illetve garantált bérminimum emelést már végrehajtották, így már csak 4,7% kerülhet szétosztásra. Az erre vonatkozó konkrét MMK-k közötti differenciálást tartalmazó javaslat átadásra került.

A VSZ elnöke újra kifejtette, hogy a bérmegállapodásban szereplő 5%-os mérték a mai viszonyok között már nem tartható, de a 3 éves bérmegállapodást, mint aláíró fél, tiszteletben tartja. A munkáltató által átadott, illetve felvázolt végrehajtási javaslatok nem fogadhatók el  szakszervezetünk részéről, ezért a tárgyalásokat folytatni kell.

Ezzel párhuzamosan a szakszervezetek tárgyalásokat kezdeményeznek egy újabb, min. 3 évre szóló középtávú megállapodás megkötéséről, melynek tartalmára a jövő hét végéig írásban tesznek javaslatot.

A munkáltató a szakszervezeti kezdeményezést elfogadta, így a felek a hatályos bérmegállapodást az alábbiak szerint módosítják:

Rögzítették, hogy az átlagos 5% bérfejlesztés végrehajtásáról az előírt 2019. január 31. napig nem tudnak megállapodni, ugyanakkor elismerik, hogy ennél magasabb összegű bérfejlesztésre, a tulajdonosi támogatás hiányában, jelenleg nincs forrása a munkáltatónak.

Ezért a tárgyalásokat – 2019. január 1-jére visszamenőleges hatállyal megvalósítandó bérfejlesztés érdekében - tovább folytatják.

 

A VSZ HÍrnök nyomtatható változata itt elérhető.

 

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.