2017. 02. 15. 21:55

Újra a képernyős forgalmi munkahelyekről

Sokmilliárdos beruházással új pályák készülnek, állomások átépítésére kerül sor, modern biztosító berendezések telepítése történik. Látszólag minden rendben is lenne, ha nem lenne a mindezeket működtető ember, akinek a normális munkakörülményeit elfelejtették megteremteni.

A MÁV Zrt. és az érdekképviseletek között kötött Együttműködési Megállapodások folyamatos rögzítik a munkavállalók egészségvédelmével kapcsolatos munkáltatói kötelezettség vállalásokat, így a képernyős munkahelyek kialakításáról szóló követelmények rendszerének érvényesítését is.

Sajnálatosan az elmúlt időszakban a munkahelyeken – több esetben is – éppen ezek ellenkezőjéről győződtünk meg. A közelmúltban Győr állomás forgalomirányítói képernyős munkahelyei kapcsán adtunk át foglalkozás egészségügyi szakvéleményt a munkáltató részére. Jelen megkeresésünkben 2015-ös NIF beruházás keretében létesített püspökladányi képernyős munkahelyek problémáira vagyunk kénytelenek ráirányítani a figyelmet.

A közel 121 milliárd forintos beruházás támogatása kétmillió ember közlekedéséhez, és ezáltal életminőségének javításához járult hozzá, de a képernyős munkahely tervezése és létesítése során nem vették figyelembe a képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről szóló rendelet és a képernyős terminállal végzett irodai munka ergonómiai követelményeit tartalmazó szabványsorozat előírásait.

2016 májusában a munkavédelem szervezet és a VKN Kft. munkatársai felmérést végeztek a képernyős munkahelyek ergonómiai kialakítása kapcsán.  A dokumentáció számos, nem a jogszabályoknak megfelelő problémát tár fel, amelyek – a helyi munkáltatói jogkörgyakorló igyekezete ellenére – a mai napig veszélyeztetik az ott szolgálatot teljesítő munkavállalók egészségét!

Véleményünk szerint a probléma nem egyedi, más szolgálati helyeket is érint. A fenti méltánytalan helyzet kialakulásának okait abban véljük felfedezni, hogy a munkáltató egyrész nem tartja, tartatja be és nem ellenőrzi vissza megállapodásban vállalt kötelezettségét, másrészt a kivitelezési tervek készítési időszakában rendszeresen elmulasztja biztosítani a munkavédelmi érdekképviseletek MVSZ szerinti részvételi és javaslattételi jogai gyakorlásának lehetőségét.

Követeljük, hogy a munkavállalók egészségét és biztonságát veszélyeztető ergonómiai hiányosságok megszüntetésére azonnali intézkedések történjenek, amelyről soron kívül tájékoztatást kérünk!

Várjuk továbbá a munkáltató magyarázatát, a közel egy éve feltárt hiányosságok megszüntetésére miért nem hozott intézkedéséket, valamint elvárjuk, hogy tárja fel és nevezze meg a kialakult helyzet felelőseit!

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.