2023. 12. 04. 19:21

Halogatás helyett azonnali bértárgyalásokat

A bértárgyalások mielőbbi tényleges megkezdését, rendkívüli ülés összehívását sürgetik a vasutas szakszervezetek. Pafféri Zoltán vezérigazgatónak írt közös levélben szólítják fel a munkáltatót, ne hátráltassa – vélhetően szándékosan – az egyeztetések megkezdését, mert a munkavállalók mielőbb tudni szeretnék, mennyiért dolgoznak jövőre, vagyis mekkora béremelésre számíthatnak. A szakszervezetek jövőre 15 százalékos, de legalább 70 ezer forintos béremelést és a lojalitási jutalom 50 ezerrel való növelését kérik.

Miután a MÁV Zrt. vezérigazgatója érdemben nem reagált a szakszervezetek bérkövetelésére, a VDSZSZ Szolidaritás, a Közúti Közlekedési Szakszervezet és a Vasutasok Szakszervezete levélben hívták fel a figyelmét arra, hogy a kormány már jó ideje kihirdette a 2024-es, 2023. december 1-től érvényes minimálbéreket, s ennek ismeretében a vasutas munkavállalók képviselői is bejelentették egybehangzó bérfejlesztési követelésüket. Ezt a MÁV-Volán-csoport Csoportszintű Érdekegyeztető Tanács– november 15-ei – ülésén tárták a munkáltató elé. Több szakszervezet is megegyezett abban, hogy jövőre az alábbi követeléseket a legfontosabb teljesíteni:

- a 2024-es bérek 15 százalékos, de legalább 70 000 forintos emelése,

- a lojalitási jutalom 50 000 forintos növelése, 350 000-ről 400 000 forintra,

- az alanyi jogon járó SZÉP-kártya juttatás emelése 150 000 forintra,

- az egészségpénztári munkáltatói tagdíjkiegészítés emelése 1 000 forinttal és kiterjesztése a még nem érintett vállalatokra (Volánbusz),

- a kollektív szerződések fix összegű tételeinek inflációt kompenzáló emelése.

A szakszervezetek elvárják, hogy folytatódjon a Csoportszintű Érdekegyeztető Tanács novemberi ülésén megkezdett egyeztetés. Attól tartanak, hogy a munkáltató szándékosan húzza az időt, s ezért a tárgyalások üteme enyhén szólva sem „az elvárásoknak, különösen nem a munkavállalók felfokozott elvárásának megfelelően alakul”. A késlekedés miatt, illetve a lehetséges konfliktus elkerülése érdekében a szakszervezetek december 7-ére rendkívüli CSÉT ülés összehívását kezdeményezik – írták közös levelükben.  Hozzátették: természetesen továbbra is napirenden tartják a csoportra és az egyes vállalatokra vonatkozó hatályos éves, valamint több éves megállapodásokat és azok újrakötését is.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.