2021. 04. 26. 16:38

A munkáltató szerint elég, szerintünk meg nem

A Vasutasok Szakszervezete számára nagy fontosságú a munkavállalók és ezen belül tagtársaink egészségének megvédése, megtartása. Különösen igaz ez az egy éve zajló Covid-19 járvány ideje alatt.

Ezt támasztja alá a saját tulajdonú és bérelt közúti gépjárművekben, illetve az egyéb vasúti járművekben a légtér fertőtlenítését célzó néhány hónappal ezelőtti kérésünk is.

Azonban a járványügyi helyzet továbbra sem megnyugtató.

A tömeges fertőzés megelőzését, elkerülését szolgáló intézkedések egyike a járvány ideje alatt a munkára, szolgálatra jelentkező kollégáink testhőmérsékletének rendszeres mérése. A 2020. november 1.-től hatályos 38370/2020/MÁV elnök-vezérigazgatói utasítás tett is ilyen irányú utalást. Ez szerint a pályavasúti területi igazgatók hatáskörébe került azon objektumok kijelölése, amelyekben szükségesnek ítélik a munkára jelentkezők hőmérséklet mérését.

Azonban a területekről, kollégáinktól kapott tájékoztatás szerint nem minden esetben jelölték ki azon szolgálati helyeket és objektumokat, ahol egyébként naponta 10-15-20 fő is jelentkezik munkára, majd az eligazítás után esetleg egy gépkocsiban akár hatan is kiutaznak a munkaterületre. Gondolunk itt pályafenntartási szakaszokra, pályafenntartási főnökségekre, ingatlankezelési egységekre, ingatlankezelési főnökségekre, esetlegesen TEB-es szakaszokra és főnökségekre, valamint nagyobb létszámmal rendelkező forgalmi csomópontokra.

Kezdeményeztük a munkáltatónál, hogy a kollégák egészségének megóvása és a tömeges fertőzés elkerülése érdekében még több szolgálati helyet lásson el érintésmentes testhőmérővel.

A munkáltató válasza hamar meg is érkezett, amiben arról tájékoztatott bennünket, hogy véleményük szerint a hőmérők darabszáma elég és ezért nem kívánnak többet beszerezni.

Ez a válasz természetesen nem nyugtatta meg érintett tagjainkat és bennünket sem.

Ezért a Vasutasok Szakszervezete pályás szakmai képviselete vásárolt további hőmérőket, amelyeket területi képviseleteink segítségével juttatottunk el az érintett pályás és ingatlanos szolgálati helyekre.

 

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.