2020. 03. 20. 19:18

Munkáltatói tájékoztató a koronavírus terjedésének megelőzésére tett intézkedésekről

A vasúttársaság minden szükséges lépést megtesz a koronavírus terjedésének megelőzésére, az utasok és a vasutasok védelme érdekében egyaránt. A MÁV SZK időben elkezdte a felkészülést, így a külső helyszínen, utasforgalomban dolgozó munkatársak részére minden szükséges védőfelszerelés biztosított.

Fertőtlenítőszerek, védőeszközök beszerzése

 

A vasúttársaság időben megkezdte a felkészülést. 2 héttel az Operatív Törzs által kihírdetett akcióterv előtt, 5000 csomagra elegendő fertőtlenítőszert és védőeszközt rendelt meg, ebből biztosította az elsőkörös ellátást. Az intézkedési terv alapján a nemzetközi járatokon dolgozó kollégáknak 10 000 db 110 ml-s kézfertőtlenítő gél és az összes raktáron lévő, 10 000 db szájmaszk került átadásra. A hirtelen, nagy mennyiségben megjelenő igények kielégítésére a szerződéses keretek lehívásával és operatív beszerzésekkel lett biztosítva az igények kiszolgálása a készletek erejéig.

 

A következő mennyiségek kerültek eddig kiosztásra, illetve állnak megrendelés alatt a beszállítóktól:

 

MÁV Csoport

A pandémiás helyzetben, kiadott mennyiség (db)

Megrendelt és beszállítás alatt lévő mennyiség (db)

 
 

Szájmaszk (db)

48.132

300.000

 

Kézfertőtlenítő gél különféle kiszerelésben (db)

20.898

76.214

 

Kézfertőtlenítő folyékony szappan különféle kiszerelésben (db)

16.717

35.606

 

Gumikesztyű (db)

286.000

250.000

 

 

 

A pandémiás fokozat előrehaladásával, a gyártók kifogytak az alapanyagokból, a gyártóknál lévő készleteket zárolták a Közegészségügy részére. A MÁV mint kiemelt közszolgáltató viszont prioritást élvez a beszerzési folyamatban. A biztosított eszközök védelmi képességére érkezett és felmerült kérdéskörökben folyamatos kapcsolatot tart fent a vasúttársaság a Nemzeti Népegészségügyi Központtal. Müller Cecília tisztifőorvos állásfoglalásában elmondta, hogy

-        „A 9201-es típus számú ötujjas védőkesztyű megfelelő védelmet nyújt az adott munkavállalói kör számára.

-        A Hypo az alkalmazás ideje alatt megfelelő antimikrobiális hatással rendelkezik, abban az esetben, ha betartják az alkalmazási paramétereket.

-        A vasúti személyzet részére nem szükséges az FFP2, FFP3-as maszkok használata, az kifejezetten az egészségügyi ellátásban, a betegek ellátása során használandó. Egészséges személyek számára a sebészi maszk viselése sem ajánlott, valódi védelmet nem, csak álbiztonságot nyújt. A takarító személyzetnek a takarítás elvégzéséhez a szokásosan alkalmazandó védőeszközök szükségesek”.

 

A MÁV Szolgáltató Központ minden dolgozója maximális erőfeszítést tesz, az igények maradéktalan kiszolgálása érdekében!

 

 

Tájékoztató a védőfelszerelések, védőeszközök, fertőtlenítőszerek, testhőmérők felhasználásáról és alkalmazásáról

 

A védőfelszerelések, védőeszközök fertőtlenítő szerek, testhőmérők felhasználásnak, alkalmazásának előírásaira elkészült a csoportszintű tájékoztató a Vasútegészségügyi Kht. a MÁV Szolgáltató Központ Környezetvédelem és Munkavédelem közös gondozásában. A tájékoztató anyag tartalmazza többek között a pandémiás helyzet alatt alkalmazandó higiénés eljárásrendet, a fertőtlenítő kézmosás- és kézbedörzsölés menetét, a zsebkendők, gumikesztyűk biztonságos használatát, a szájmaszkok megfelelő használatát, a köhögési etikettet, ill. a lázas betegekre vonatkozó szabályokat.

 

Melléklet: tajekoztato_vedofelszerelesek_helyes_hasznalatarol.pdf

 

 

Táppénzes ellátások utalása

 

A Humán szolgáltatás tájékoztatja az érintett munkatársakat, hogy az eddig beküldött és feldolgozott társadalombiztosítási ellátásokhoz kapcsolódó juttatások a mai napon teljes körűen kifizetésre kerülnek. A pandémiás helyzetre tekintettel a továbbiakban hónap közben egyszer, és a havi bérek utalásával egyidőben kerülnek elszámolásra ezen járandóságok.

 

 

Veszélyes hulladékok elszállítása

 

A szolgálati helyeken keletkezett veszélyes hulladékok elszállítására vonatkozó utasítás elkészült azt az érintett társaságok megkapták. Jelenleg is zajlik, a gyűjtőhelyek szállításra is alkalmas, minősített edényzettel való felszerelése. Az egészségügyi veszélyes hulladék elszállítása és megsemmisítésére vonatkozóan a beszerzési eljárás folyamatban van a vállalat ezt kiemelten kezeli.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.