2020. 04. 27. 16:51

Kezdeményezésünkre módosított parancskönyv a START-nál

Az osztrák kormányszervek rendelkezése szerint 2020. április 22-étől visszavonásig (a COVID-19 járvány végéig) az Ausztria területére belépni szándékozó valamennyi utasnak rendelkeznie kell egy kitöltött nyilatkozattal, melyet az osztrák határőrizeti szervek a belépést megelőzően ellenőrizni fognak.

A MÁV-START Zrt. április 21-én kiadott 12454-2020-JV sz. parancskönyvi rendeletében elrendelte Győr és Bp. Keleti telepállomás utazószemélyzetének, hogy az Ausztriába utazó valamennyi utast lássák el ezzel a Nyilatkozattal és segítség őket annak kitöltésében.

A Vasutasok Szakszervezete kezdeményezte a parancskönyvi rendelet azonnali visszavonását.

Megítélésünk szerint a rendelkezésben a jegyvizsgálók részére előírt feladat határrendészeti intézkedés/kérdés, ezért jogosan merül fel mi az oka, hogy MÁV-START munkavállalójának kell elvégezni.

A parancskönyvi rendelet ellentmond annak az elvnek, hogy kollégáink a legkevesebbet érintkezzenek az utassal. A kitöltésben való segítségnyújtás növeli a fertőzés veszélyét.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy esetleg a fertőzés gyanúja miatt karanténba kerülő kollégáknál keresetcsökkenés, illetve a munkáltató oldalán létszámhiány léphet fel.

A kérdésben hétfőn reggel konzultációt folytattunk a MÁV-START Zrt. humánerőforrás igazgatójával, amelynek következtében a cég a parancskönyvi rendelkezést jelentős mértékben módosította. Ennek értelmében az utazószemélyzet feladata csupán a nyilatkozat kiosztása a kitöltésben való közreműködés nélkül.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.