2021. 05. 06. 08:15

A hosszú kapcsolat egyik titka a pontos elszámolás

A MÁV-START Zrt. TSZVI Szeged területén több tagunk jelezte, hogy az oktatások elszámolása a 8,4 órában foglalkoztatott munkavállalóknál nem megfelelően történik. Mi pedig utánajártunk.

Az oktatások idejének elszámolásáról a KSZ 39.§ 1. egyértelműen rendelkezik: „Az egyes munkakörökre kötelezően előírt oktatáson, továbbá a kötelező időszakos vizsgán eltöltött idő munkaidőnek minősül. A kötelező oktatáson, illetve időszakos vizsgán eltöltött idő tényleges tartamát, de legalább a napiteljes munkaidőt kell elszámolni.”  Tehát jelen esetben 8,4 órát és nem 8 órát kell elszámolni. Csakhogy számos esetben nem ez történt.

Kértük a munkáltatót, vizsgálja ki, hogy az Igazgatóság területén mely szolgálati helyeken, mennyi munkavállalót érint az oktatási idők rossz elszámolása. Ezzel együtt kértük, hogy szüntesse meg ezt a helytelen gyakorlatot és rendezze az érintett kollégák elszámolását.

Felvetésünkre a munkáltató soron kívüli vizsgálatot rendelt el, amely két telephely esetében igazolta a felvetésünket: „valamennyi kötelező oktatásra, illetve időszakos vizsgára vezényelt 8,4 óra napi munkaidő figyelembe vételével foglakoztatott munkavállaló részére nem a KSZ. 39.§. 1. pontban foglaltak szerint került elszámolásra a kötelező oktatáson, illetve az időszakos vizsgán törtnő részvétel.”

A hibát a munkáltató javította és gondoskodott az elszámolások helyesbítéséről.

Köszönjük a gyors intézkedést.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.