2016. 12. 21. 00:00

MÁV-START: egyeztetés a ruhaellátásról

2016. december 20-án ülésezett a MÁV-START Zrt. érdekegyeztető tanácsa, melynek napirendjeként a KSZ 4. sz. mellékletének (ruhaellátás) módosítási kérdéseit határozták meg.

A napirend előtt a Vasutasok Szakszervezete a következőket vetette fel.

  1. Az elmaradt ruházati juttatás kerüljön pénzben megváltásra.
  2. A JBI-s munkavállalók vonatkozásában átküldött javaslati táblázatnak mi lesz a sorsa?
  3. Pécsen a nyújtott állandó nappalos kollégákat éjszakai szolgálatra vezényelték a megszakítás nélküli munkarendben dolgozók helyett, azonban a részükre járó rendkívüli munkavégzés, valamint az éjszakai pótlék nem lett kifizetve. Kérjük ezt rendezni!
  4. A 2017. január 1-én hatályba lépő – a napi nyolc órás, rövidebb, illetve a nyári időszámítással érintett - pihenőidő szabályozás azon pontját, amely kimondja, hogy a két egymást követően beosztott napi pihenőidők együttes tartamának el kell érnie legalább a huszonkét órát, be kell építeni a kollektív szerződésbe.(szolgálatok közötti időnek)

A munkáltató az 1-2. pontokban jelölt témákat a januári VÉT-et megelőzően, szűk, szakmai körben javasolta egyeztetni, amit a szakszervezetek elfogadtak. A 3. pontban felvetett felvetést kivizsgálják. A 4. pontban jelzett témáról a pihenőidőre vonatkozó egyéb javaslatokkal együtt a következő VÉT-en, (2017.01.17) tárgyalnak majd a felek.

A napirenddel kapcsolatban a munkáltató képviselője tájékoztatta a szakszervezeteket arról, hogy a ruházat tárgyában eddig beérkezett javaslatokra mi a munkáltatói reakció. Ennek keretében:

  1. A jegyvizsgálói csoport részére az éves pontkeret terhére igényelhető a hátizsák, mert azt nem tartják az alapellátás részének.

A VSZ Start Ügyvivője ezt a javaslatot elutasította, és javasolta, hogy 2017. január 1-től mindenkinek járjon alanyi jogon egy hátizsák, majd ezt követően a többi, a pontkeret terhére. A javaslatot a munkáltató megvizsgálja.

  1. A kocsivizsgálókat visszateszik a korábbi feltételek szerint.
  2. A HF-ben történő eltérést a főszabályoktól nem támogatják, úgy szeretnék a szabályozást megalkotni, hogy az lefedjen minden munkakört és egyéb feltételt.
  3. Az elmaradt juttatás esetére történő kötbér érvényesítését (beszállító felé) jelenleg a jogi igazgatóság vizsgálja, amint megérkezik az állásfoglalásuk, visszatérünk erre a témára.

A bér témaköre a tárgyalás nem terjedt ki, mivel a tulajdonos tájékoztatása szerint ebben az évben már nem szerepel a kormányülés napirendjén az állami vállalatok bérrendezésének végrehajtása. Ennek alapján, a következő egyeztetésre 2017. január 17-én kerül sor.

A VSZ START Hírnök innen tölthető le.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.