2017. 05. 08. 21:08

Módosult a START bérmegállapodása és kollektív szerződése.

2017. május 8-án ülésezett a MÁV-START Zrt. Érdekegyeztető Tanácsa, ahol megtörtént a 2017-évi bérmegállapodás és a kollektív szerződés módosítása.

Napirend előtt tájékoztatást kértünk  a 40A vonal átépítésével kapcsolatos menetrendről, amelyre a a munkáltató írásban fog választ adni.

 

Napirend:

 A 2017. évben végrehajtandó bérfejlesztés tárgyában, 2017. március 13-án megkötött megállapodás módosítása.

A 2017. évre szóló bérmegállapodás 1. pontja félre érthetően került megfogalmazásra, ezért az aláíró felek szükségesnek látták az 1.pont a módosítást, melyhez a pénzügyi forrás a MÁV-START Zrt. menedzsmentjének rendelkezésére áll. A módosítás értelmében az alanyi jogú, általános bérfejlesztés mértéke mellett további, 4%-os alanyi jogú bérfejlesztésre jogosultak a megállapodás-módosításhoz csatolt melléklet szerinti munkakörökben foglalkoztatott munkavállalók.

A márciusi megállapodás módosítással nem érintett tartalmi elemei változatlan formában maradnak továbbra is hatályban.

A módosítás visszamenőlegesen, 2017.01.01-től lép hatályba.

 

A kollektív szerződés – négy külön megállapodásban foglalva - a következők szerint módosult:

A KSZ 41.§.:

A 40.§ 1. pontjának c) és d) alpontjában felsorolt rendkívüli munkavégzések díjazására az Mt. rendelkezései az irányadók, kivéve, ha a KSZ 41.§-a szerint sávosan megállapított rendkívüli munka pótlék mértéke a munkavállalóra nézve kedvezőbb. (Mt. szerint a P. napi munkavégzés -ha nem kerül kijelölésre másik P. nap- díjazása 100%, ha ez munkavégzés már a 201 óra rendkívüli munkavégzés elérése után történik a díjazása 100% helyet 130%)

KSZ 10. sz. melléklet 11.§-a és a 11. sz. melléklet 3.§. kiegészült:

A 40.§ 1. pontjának c) és d) alpontjában felsorolt rendkívüli munkavégzések díjazására az Mt. rendelkezései az irányadók, kivéve, ha a jelen § szerint sávosan megállapított rendkívüli munka pótlék mértéke a munkavállalóra nézve kedvezőbb. (Mt. szerint a P. napi munkavégzés -ha nem kerül kijelölésre másik P. nap- díjazása 100%, ha ez munkavégzés már a 201 óra rendkívüli munkavégzés elérése után történik a díjazása 100% helyet 130%)

Módosításra került a KSZ 47.§-a is:

A nyújtott műszakos, nyújtott állandó nappalos és az egyéb munkarendben foglalkoztatott munkavállalók esetén Helyi függelék rendelkezése alapján a heti pihenőnapok nem egymást követő (egybefüggő) napokra is kijelölhetők. (A-B túr)

A KSZ 49/A.§ új 3. pontjaként felvételre került az alábbi rendelkezés:

Azt a női munkavállalót, aki egy adott naptári évben 3, illetve azt a férfi munkavállalót, aki egy adott naptári évben négy alkalommal véradó-igazolvánnyal igazoltan vett részt véradáson, a következő naptári évben kettő munkanap pótszabadság illeti meg.

 

A korábbi 3. pont ezzel 4.-re módosul. A véradás alapján 2018. évre járó pótszabadság számításánál a 2017. január 1. és 2017. december 31. között teljesített valamennyi véradási alkalmat figyelembe kell venni.

 

A fenti módosítások 2017. június 1-től lépnek hatályba és tekinthetők kihirdetettnek.

 

A KSZ 4. sz. melléklet „B” része kiegészült a XIV. számú munkaköri csoportba sorolt szakács munkakörrel, valamint az e munkakörhöz tartozó ruházati elemekkel.

A megkötött megállapodások:

1. 2017. évi bérmegállapodás módosítása

2. Kollektív szerződés módosítás heti pihenőnapok

3. Kollektív szerződés módosítás pihenőnapi rendkívüli munkavégzés djazása

4. Kollektív szerződés módosítás véradók pótszabadsága

5. Kollektív szerződés módosítás 4. sz. melléklet kiegészítése

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.