2022. 05. 03. 20:11

A VSZ a hazai vasúti árufuvarozás teljes összeomlásától tart

A kormánytól kér támogatást a vasúti árufuvarozásban dolgozók foglalkoztatásához a Vasutasok Szakszervezete. A Varga Mihály pénzügyminiszternek és Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek írt levelében a VSZ jelezte: mivel a szektorban a tervekkel ellentétben nem indult meg a fejlődés, az ágazatot a teljes összeomlás fenyegeti.

Nem váltak be az Európai Zöld Megállapodás célkitűzései és a Vasút Európai Éve kampányhoz fűzött remények, a vasúti árufuvarozási szektorban nem indult meg a felvirágzás, ezért veszélybe kerülhetnek a munkahelyek – egyebek között a Rail Cargo Hungariánál is -, s bizonytalan az ott dolgozók sorsa – érvel a kormány illetékeseinek írt segítségkérő levelében Meleg János.

A Vasutasok Szakszervezete elnöke kiemelte, a minden elképzelést túlszárnyaló vontatási energiaár 2022-ben különösen nagy kihívás elé állítja a vasútvállalatokat. Az egy évvel ezelőttihez képest több mint ötszörösére emelkedett aktuális árak miatt akár össze is omolhat a magyarországi vasúti árufuvarozás – jelentette ki az elnök. A hazai szektor versenyképességét drámaian gyengíti a környező országokban tapasztalt lényegesen kedvezőbb energiaár-helyzet is.

Az elnök a levélben leszögezte: kormányzati segítség nélkül munkavállalók ezreinek a munkahelye és a megélhetése kerül veszélybe, s ez a helyzet magával sodorja a teljes hazai vasúti áruszállítást. Amennyiben ez bekövetkezik, feleslegessé válik számos, már korábban elvégzett és a jövőben tervezett beruházás is.

Ezt a katasztrofális állapotot csak kormányzati segítséggel tudja elkerülni az ágazat – zárta segítségkérő levelét a Vasutasok Szakszervezete.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.