2022. 09. 27. 10:34

A VSZ a hőmérsékletet korlátozó rendelet visszavonását követeli

Vonja vissza, de legalább alaposan értékelje át a kormány az állami intézményekben kötelezően bevezetett 18 fokos hőmérsékletről szóló rendeletét – követeli Orbán Viktor miniszterelnöknek írt levelében az első hűvösebb őszi napok tapasztalatai alapján a Vasutasok Szakszervezete.

A MÁV munkahelyek nagy részén képtelenség betartani a 18 fokos hőmérsékletre vonatkozó szabályozást – jelentette ki az elmúlt napok keserű tapasztalatai alapján a VSZ elnöke. Meleg János szerint már most látszik, amennyiben a kormány nem változtat ezen a szigorú – csaknem embertelen – kötelezettségen, tömeges betegállománnyal kell számolni a vasutasok körében. Ugyanis a MÁV-nál nemcsak korszerű irodaépületekben dolgoznak az emberek, hanem sok olyan kisebb állomáson és megállóhelyen is, ahol a szolgálati helyiségeket még mindig kályhával vagy különféle egyszerű hősugárzókkal fűtik, így kizárt, hogy folyamatosan tartani lehessen az előírt, egyébként sem komfortos hőérzetet biztosító 18 fokot.

Ez azonban csupán technikai probléma, aminél sokkal nagyobb gond az alacsonyan tartott hőmérséklet egészségre ártalmas hatása. Embertelen és egészségtelen ilyen alacsonyra korlátozni a hőfokot ott – is –, ahol például a nehéz fizikai műszak végén tisztálkodnának, zuhanyoznának a munkavállalók, de kellemetlenül hideg helyiségekben mostantól nem teszik vagy, ha mégis, akkor számolniuk kell a megbetegedéssel. És gondoljunk azokra a vasutasokra is – folytatja az elnök – , akiknek munkaköréből adódóan időnként a szabadban kell tartózkodniuk akkor is, ha esik az eső vagy szakad a hó, s átfagyottan, agyonázottan meg sem tudnak melegedni a hűvös, 18 fokos állomásépületekben. Az átázott ruháik megszárítására pedig esély sem lesz – sorolja az új hőmérsékleti korlátozással kapcsolatos súlyos aggályokat Meleg János.

A VSZ elnöke hangsúlyozza: az irodákban dolgozó vasutasok sincsenek jobb helyzetben, hiszen közismert, milyen ártalmas hideg helyiségben ülni órákon keresztül. Az elnök szerint az említett, már most „borítékolható” rengeteg betegállomány, nemcsak a munkavállalóknak, hanem a munkáltatónak is végtelenül hátrányos lesz. Emlékeztet: jogszabályi rendelkezés szerint a munkaterületeket befogadó helyiségek hőmérsékletének a munkavégzés teljes időtartama alatt, az emberi szervezet számára megfelelőnek kell lennie, figyelembe véve a munka jellegét és az ott dolgozó munkavállalók fizikai megterhelését. A szakszervezet elnöke leszögezi, a 18 fokra korlátozott munkahelyi hőmérséklet e szabálynak nem felel meg.

A Vasutasok Szakszervezete ezért levélben kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, sürgősen intézkedjen, kormánya vonja vissza a hőmérséklet-korlátozó, az állami munkahelyeken különösen szigorúan vett rendeletet, s a munkavállalók képviselőivel egyeztetve alakítsa ki az új, egészségre nem káros megoldás. 

A Vasutasok Szakszervezete Orbán Viktornak írt levele:

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

 

A 353/2022 sz. Kormányrendelet felülírta a munkahelyek minimális munkavédelmi követelményeiről szóló 3/2002 sz. SzCsM-EüM együttes rendelet munkahelyek hőmérsékletére vonatkozó szabályait. Ezek az intézkedések negatívan befolyásolhatják az állami intézmények által foglalkoztatott munkavállalók egészségét, egészségügyi állapotát.

Jogszabályi rendelkezés szerint a munkaterületeket befogadó helyiségek hőmérsékletének a munkavégzés teljes időtartama alatt, az emberi szervezet számára megfelelőnek kell lennie, figyelembe véve a munka jellegét és az ott dolgozó munkavállalók fizikai megterhelését. Véleményünk szerint a 18 Co-ra korlátozott munkahelyi hőmérséklet fenti szabályoknak nem felel meg.

Az alacsony munkahelyi klimatikus környezet, mint fizikai kóroki tényező a munkavállalók szervezetére jelentős megterhelést gyakorol. A megfelelő klímaparamétereknek azért van nagy jelentőségük, mert a munkavállalók komfortérzetét nagymértékben befolyásolja a munkahelyi klíma. Ennek függvényében romolhat a teljesítményük, ráadásul a nem megfelelő hőérzet fáradsághoz, koncentrációcsökkenéshez, egészségügyi panaszokhoz, megbetegedésekhez vezethet

Külön felhívjuk szíves figyelmét, hogy a szociális helyiségek (egészségügyi, pihenő, étkező, tisztálkodó, öltöző) helyiségek vonatkozásában az ilyen alacsony hőmérsékleti értékek további kockázatokat jelentenek. Ugyanakkor a szabadtéri munkahelyek kapcsán megszűnik a munkáltatók védőital ellátási kötelezettsége.

Szakszervezetünk az energiaválságot illetően megérti a kormányzat törekvéseit, de véleményünk szerint a megoldást nem a korábbi gyakorlatban már jól bevált és alkalmazott hőmérsékleti értékek csökkentése jelenti. 

 

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A munkavállalók egészségének védelme érdekében kérjük a már meghozott intézkedéseik felülvizsgálatát, más megoldások számbavételével (pl. távmunkavégzés, home office, 4 napos munkahét). Javasoljuk továbbá, hogy a helyzet mielőbbi rendezésére, szociális párbeszéd keretei között keressünk közösen megoldást.

Reméljük, hogy észrevételeinkkel hozzájárulhatunk a Kormány áldozatos munkájához, és bízunk benne, hogy javaslatainkat megfontolásra alkalmasnak találják.

Budapest, 2022. 09. 26.

Tisztelettel:

Meleg János

elnök

Vasutasok Szakszervezete

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.