2021. 10. 28. 21:58

MASZSZ: Megint nélkülünk döntöttek, rólunk

Elfogadhatatlannak tartja a - Vasutasok Szakszervezetét is tagjai közt tudó - Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) a kormánynak azt a döntését, amellyel a munkáltatókra hárítja a koronavírus elleni oltás kötelezővé tételét. A szövetség hangsúlyozza, a védőoltás kiemelten fontos, ám ez az intézkedés nemcsak tovább erősíti a munkahelyeken a diszkriminációt, hanem az alaptörvénnyel ellentétesen szabad kezet ad a munkáltatóknak az oltást megtagadók kirúgására vagy fizetés nélküli szabadságra küldésére is.

A kormánynak egyeztetnie kellett volna a szakszervezetekkel, mielőtt úgy döntött, hogy a munkaadókra bízza, kötelezővé teszik-e a koronavírus elleni védőoltást – olvasható a Székely Tamás alelnök által jegyzett MASZSZ közleményben.

A szövetség szerint ugyanis az intézkedés számtalan tisztázatlan kérdést vet fel. Aggasztó, hogy a kormány a döntésével szabad kezet ad a munkáltatóknak arra, hogy fizetés nélküli szabadságra küldjék, vagy akár azonnali felmondással kirúgják az oltást megtagadó alkalmazottaikat. Mindkettő súlyos szankció a bérből, fizetésből élők számára – érvel közleményében a MASZSZ.

A szakszervezet felhívja a figyelmet: fizetés nélküli szabadságot eddig kizárólag a munkavállaló kérhetett, a munkaadó nem jogosult azt ráerőltetni egyetlen alkalmazottjára sem. Az oltást megtagadókkal szembeni rendkívüli felmondást pedig a szövetség egyenesen alaptörvény ellenesnek tartja. Most viszont erre, valamint a munkaidőkeret kijátszására is lehetőség nyílik. Ráadásul a mostanra kialakult hiánygazdaságban az oltás kötelezővé tételének áthárításával olyan eszközt ad a kormány a munkáltatók kezébe, amellyel visszaélve egy elbocsátási hullámot is el lehet indítani – érvel közleményében a szövetség.

A szakszervezetek szerint a védőoltás kiemelten fontos, de valószínűleg nem a diszkriminációt erősítő munkahelyi kötelezés a legalkalmasabb népszerűsítő módszer – szögezte le az érdekvédelmi konföderáció.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség az intézkedés részleteinek tisztázására a Versenyszféra Konzultációs Fóruma rendkívüli összehívását kezdeményezi.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.