2020. 05. 26. 09:44

Több támogatás kell a családoknak

A COVID-19 járvány következtében a magyar kormányzatnak is komoly korlátozásokat és szigorú intézkedéseket kellett bevezetnie annak érdekében, hogy az emberek egészségét, életét megóvja, a gazdasági és munkaerőpiaci veszteségeket a lehetőségekhez mérten minimalizálja. Ennél azonban több kell. A Vasutasok Szakszervezete a miniszterelnökhöz fordult.

A meghozott intézkedések - köszönhetően a társadalom fegyelmezett és együttműködő magatartásának is – az elsődleges céljukat elérték, hazánkat a hirtelen és tömeges megbetegedéssel járó káosz elkerülte, emellett a munkavállalók és gyermekeik példásan vették a veszélyhelyzet kapcsán felmerülő akadályokat.

Elismerjük a kormányzat eddig meghozott döntéseit a járvány miatt nehéz helyzetbe került munkavállalók megsegítése érdekében, ugyanakkor meg kell jegyeznünk, hogy az eddigieknél jóval szélesebb, a családok számára közvetlenül nyújtott támogatásokra volna szükség.

A vészhelyzeti állapot és rendelkezések következtében eltérő mértékben ugyan, de családok tízezrei, közöttük vasutas családok kerültek nehéz vagy éppen kilátástalan helyzetbe. A kijárási korlátozások miatt munkavállalók százezrei maradtak otthon gyermekeikkel, akiknek felügyeletét, ellátását, megfelelő tanulását biztosítaniuk kellett, szerencsés esetben az otthoni munkavégzésük mellett. Ez az időszak nagymértékben megnövelte a családok élelmezési, energiafelhasználási költségeit amellett, hogy sokak jövedelme csökkent vagy teljes mértékben megszűnt.

Erre való tekintettel, a Vasutasok Szakszervezete kezdeményezi az alacsony jövedelemmel rendelkező, valamint a gyermekes családok március-áprilisi elektromos költségeinek kormány általi átvállalását, továbbá valamennyi magyar család számára egyszeri 50.000 Ft. értékű élelmiszervásárlás céljára felhasználható utalvány kiutalását. A korábban már felmerült, a SZÉP-Kártya vendéglátás zseb élelmiszervásárlás céljára történő felhasználásának engedélyezését is szorgalmazzuk, mert álláspontunk szerint mindezen intézkedésekkel azonnali és közvetlen segítséget kaphatnának a családok.

Kapcsolódó dokumentum:

A miniszterelnöknek írt levelünk

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.