2017. 10. 29. 17:11

Nem titok többé: minden magyarnak van egyéni nyugdíjszámlája

Kevesen tudnak róla, pedig 2013-tól bárki nyomon követheti a bevallott nyugdíjjárulékait. Nem olyan könnyű azonban rábukkanni a táblázatokra. Lépésenként mutatjuk, hogyan érheted el, mennyit fizettél be eddig az állami rendszerbe. Az alábbiakban a Pénzcentrum cikkét közöljük változtatás nélkül.

Sokan nem tudnak róla, de a legtöbb magyarnak van egyéni nyugdíjszámlája, amelynek tartalmát a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény határozza meg. Persze a tb-s nyugdíjrendszerben az egyéni számla teljesen mást jelent, mint a magánnyugdíjpénztárak esetében, de ha van ügyfélkapus azonosítónk, bármikor ellenőrizhetjük, mennyit fizettünk be eddig az állami rendszerbe.

A egyéni nyugdíjszámla - amelyhez az adatok a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) származnak - tehát nem megtakarítási konstrukció, hanem a keresetarányos nyugdíj megállapítására, illetve önellenőrzésre alkalmas. Abban az esetben, ha a táblázatokban szereplő adatokkal nem értünk egyet, a lakóhelyünk szerint illetékes kormányhivatal nyugdíjbiztosítási igazgatóságát kell felkeresni, illetve érdemes rákérdezni a számokra munkaadónknál is. Fontos tudni még, hogy a nyilvántartásból hitelesített másolatot vagy kivonatot is kérhetünk.

Az egyéni nyugdíjszámlák adatai 2013-tól érhetőek el (korábban ugyan volt arról kormányzati kommunikáció, hogy a visszatekintő adatokat is elérhetővé teszik, ez a fejlesztés azonban egyelőre várat magára). Nem olyan könnyű azonban rábukkanni a táblázatokra: az országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) honlapján keresztül kell belépni az Ügyfélkapura, ott meg kell adni az azonosítónkat és jelszavunkat. Az oldal visszairányít az ONYF oldalára, ahol TAJ-számunk megadásával láthatjuk az adatokat. Alább mutatjuk a lépéseket.

1. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgtóság honlapján keressük a "Társadalombiztosítási egyéni számla" menüpontot.

2. A legördülő menüben kattintsunk a felső piros nyilacskára.

3. Az átirányítás után, az ONYF honlapján válasszuk a "kivonat megtekintése" menüpontot.

4. Lépjünk be saját Ügyfélkapu azonosítónkkal.

5. Adjuk meg TAJ-számunkat.

6. A Társadalombiztosítási egyéni számla 2013-tól listázza az adatokat; az adott évre kattintva ("Részletek megjelenítése") a havi bevallásokat is látjuk.

 
Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.