A falusi CSOK keretében az igazolt számlák ÁFÁ-ját szerettem volna visszaigényelni. Sajnos, a szerződéskötés előtt a bank nem tájékoztatott arról, hogy a korszerűsítés ÁFA-tartalma is visszaigényelhető. Később, a saját tájékozódásom után megtudtam, hogy igénybe vehető, de csak ha egyidejűleg intéztem volna a CSOK-kal, így, a mivel a támogatás már kifizetésre került, az ÁFA visszaigénylése nem lehetséges.

Abban szeretném kérni a véleményét hogy érdemes -e belevágni bármibe, főleg hogy nem tudom azt bizonyítani, hogy ezt a lépést én még a kifizetés előtt megtettem az ügyintéző felé.

A jogszabály megkötéskor hatályos előírásai alapján a bővítési/korszerűsítési munkákra a támogatás a bank által elfogadott költségvetés szerinti bekerülési költségek erejéig igényelhető. Azaz, ha a szerződés megkötésre került, és a folyósítás megtörtént, a rendelet alapján utóbb az adótartalom nem igényelhető vissza. 

Ezt a helyzetet egy módosítás annyival tompította, hogy ha a falusi CSOK szerződést nem írták alá, a támogatási kérelem visszavonása és új igénylés benyújtása után van mód az áfára is kiterjeszteni a támogatást. Ha a szerződést aláírták, akkor azt az áfa -támogatás érdekében  a megállapodást bontani kell, és új kérelmet kell benyújtani. De ez csak a folyamatban levő igénylések esetében irányadó, sajnos, a lezárultak esetében nem.

Sajnos, a jogszabály és a gyakorlat áttekintése után, tartok tőle, hogy az igényt jogszerűen utasítja el a bank. A banki elégtelen tájékoztatásra hivatkozással lenne helye akár egy Békéltetőtestületi eljárásnak, de sajnos, okirati bizonyíték hiányában a pénzintézet könnyűszerrel letagadhatja a tényeket.

Sajnálom, hogy nem szolgálhattam jó hírekkel, de ha bármilyen kérdése merülne fel, állok rendelkezésére!

Dr. Balczer Balázs

Kedves Jogász válaszol!

Segítséget szeretnék kérni.

A lányom 19... …..-án született.

Tavaly beiratkozott egy két éves középfokú képesítést adó OKJ-s képzésre.

Meddig jár ( járt ) részére a családi pótlék s meddig vehető igénybe az adókedvezmény.

Előre is köszönöm a válaszát!

Kedves Kérdező!

A családi pótlékra vonatkozóan:

A pótlék a tankötelezettség alatt, illetve annak lejára után jár, addig a tanévig, amikor gyerek a 20 éves kort betölti. (A 23 éves kor betöltéséig akkor jár, ha sajátos nevelési igényű a gyerek.) Az ön lánya az előző tanévben töltötte be a 20 éves korhatárt, ezért az ön által elmondottak alapján családi pótlékra nem jogosult.

Az adókedvezményre vonatkozóan:

Az adókedvezmény kötődik a családi pótlékhoz, de ennek ellenére szűk körben lenne lehetősége kedvezmény érvényesítésére, ha

· lánya OKJ-s képzése felsőfokú szakképzés lenne, mivel ebben az esetben ő családi pótlék szempontjából figyelembe vehetőnek minősülne. (Tehát ugyan nem kedvezményezett eltartott, de szja-szempontból figyelembe vehető eltartott lenne.) ÉS

· lenne olyan gyermeke, aki alapján ön családi pótlékra lenne jogosult. Adókedvezményt ugyanis –főszabályként- a családi pótlékra jogosult igényelhet.

Dr. Balczer Balázs
Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.