OTTHONI MUNKAVÉGZÉS ELLENŐRZÉSE

Hogyan ellenőrizhet a munkáltató home office alatt?

A kérdésre általános jellegű választ tudok adni. Az otthoni munkavégzés természetesen ugyanúgy ellenőrizhető kell, hogy legyen a munkáltató számára, mint a hagyományos munka ellátása. Ugyanakkor ez az ellenőrzés az Mt. rendelkezései  (11/A§) szerint kell, hogy megvalósuljon. A legfontosabb, hogy a munkáltató a saját belső szabályzata, vagy a dolgozóval kötött megállapodás feltételei szerint ellenőrizhető. Ám ez az ellenőrzés sem korlátlan.

Először is, a munkavállaló csak a munkaviszonnyal összefüggő magatartása körében ellenőrizhető. (Tehát például, ha Ön otthoni munkát végez, és a megállapodása szerint azt 8 és 16 óra között látja el, akkor a munkáltató nem ellenőrizheti, hogy 18 órakor is a számítógépe előtt ül. Fontos, hogy az ellenőrzés érdekében a munkáltató technikai eszközt is alkalmazhat, erről a munkavállalót előzetesen írásban tájékoztatnia kell.

Nagyon fontos, hogy az Mt. általános szabályai szerint a munkahelyi számítógépet csak a munkaviszony teljesítése érdekében használhatjuk. Azonban a munkáltató az ellenőrzése során csak a munkaviszonnyal összefüggő adatokba tekinthet be. (Még a munkahelyi gép esetében is.)

Egyesekben felmerült, hogy vajon a munkáltató elrendelheti -e a webkamera bekapcsolását otthoni munkavégzés alatt. Erre nincs jogszerű lehetősége, mert ez a munkavállaló személyiségi jogainak korlátozását jelenti, ám ez a korlátozás a munkaviszony teljesítése szempontjából nem feltétlenül szükséges arányos.

Dr. Balczer Balázs
Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.