2016. 06. 23. 00:00

2016. JÚNIUS 23.-ÁN ÜLÉSEZETT A MÁV FKG KFT. TÁRSASÁGI ÉRDEKEGYEZTETŐ TANÁCSA.

Az ülésen a felek kizárólagosan a MÁV FKG Kft. Kollektív Szerződés módosítását tárgyalták.

A már áprilisban letárgyalt Kollektív Szerződés módosítását kezdeményezte a munkáltató, mert a MÁV mint tulajdonos elfogadta a Vasutasok Szakszervezetének azon igényét, hogy a MÁV FKG Kft. munkavállalóira a Választható Béren Kívüli Juttatás mértéke kerüljön megemelésre.

A tulajdonos az idei év második felétől havi 4000 Ft-ban engedélyezte a VBKJ keret emelését azzal, hogy a Kollektív Szerződés egyes elemeit újra kell tárgyalni.

A munkáltató a 4000 Ft/fő/hó alanyi jogú juttatás (amely 6 hónap időtartamra szólna) bevezetése ellentételezéseként szerette volna az eddig már kialkudott KSZ eredményeket módosítani. A munkáltató javaslata volt a napi pihenő idő, az utazási költségtérítés, a rendkívüli munkavégzés pótlékainak, a készenléti jellegű munkakör pótlékának, a cég autó rendszeres vezetésének pótlékának és a gépkezelői munkakör pótlékának a csökkentése.

A Vasutasok Szakszervezete tárgyalódelegációjának köszönhetően a 4000 Ft/fő/hó alanyi jogú juttatás visszamenőlegesen ez év január elsejétől 12 hónap időtartamra változott, azaz megduplázódott.

A készenléti jellegű munkakör pótléka amennyiben annak mértéke eléri a 12 óra időtartamot 4000 Ft/nap más esetekben 2500 Ft/nap.

A cégautó rendszeres vezetésének pótléka a munkáltató 3 Ft/km-es ajánlata helyett 4,5 Ft/km lett.

A gépkezelői munkakör pótléka, amelyet a munkáltató nem akart bevezetni az előző tárgyaláson kialkudott 270 Ft/órában valósul meg.

Ezen túlmenően a Kollektív Szerződés tárgyalások komoly eredménye, hogy bevezetésre került az utazási idő és annak díjazása.

A munkáltatónál az elkövetkező időszakban társasági érdekegyeztető tanács működik, melynek szabályait a kollektív szerződés tartalmazza.

A vasutasok Szakszervezetének köszönhetően emelkedik azon keretösszeg, amely a rendkívüli élethelyzethez kapcsolódó juttatásokat tartalmazza. Az Üzemi Tanács rendelkezésére álló keretösszeg gyakorlatilag megduplázódott, így a temetési segély összege 70.000 Ft-ról 200.000 Ft-ra növekedett, amennyiben a munkavállaló halálozik el.

Szintén szakszervezetünknek köszönhetően megmarad a Pethes Sándor Díj, amely 300.000 Ft javadalmazással jár.

A VSZ Hírnök innen letölthető.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.