2018. 01. 23. 16:25

A MÁV FKG Kft-nél is megtörténik a bérek emelése

A MÁV-csoport vállalatainak sorában a MÁV FKG Kft.-nél is megtörtént a 2018. évre vonatkozó bérmegállapodás aláírása.

Az alanyi jogú alapbéremelés mértéke

A Munkáltató 2018. január 01. napjával végrehajtja az érintett munkavállalóinak alapbéremelését a minimálbér és garantált bérminimum vonatkozásában.

A Munkáltató a keresetek növelése érdekében 2018. január 1-jére visszamenőleges hatállyal az alábbiak szerinti alanyi jogú emelést hajtja végre az arra jogosult munkavállalók esetében:

6-10

MMK

10%

11-13

MMK

12%

14

MMK

11%

15

MMK

9,5%

16-17

MMK

9%

Azon munkavállalók esetében, akiknél a garantált bérminimum emelésének mértéke elérte vagy meghaladta a fenti táblázat szerinti mértékét a bérfejlesztés a törvényi rendelkezések 2018. január 1-i végrehajtásával megvalósul, tehát esetükben további alanyi jogú emelés nem történik.

Egyes munkakörök átsorolása

A Munkáltató kötelezettséget válla arra, hogy a tehergépjármű vezetői munkakör 2018. január 1. napjától a 9 MMK munkaköri kategóriába kerül átsorolásra, és az I. pont szerinti alapbéremelés már ennek megfelelően valósul meg.

Differenciált alapbéremelés

Az alanyi jogú alapbéremelésen túlmenően a Munkáltató jogosult a munkavállalók alapbértömege az alábbiak szerint meghatározott részének mértékéig differenciált alapbéremelést végrehajtani.

6-14 MMK:    0,5%

15 MMK:       1%

16-17 MMK: 1,25%,

A 6-14, illetve a 15-17 MMK csoportra meghatározott differenciálási keret csak a megjelölt MMK csoporton belül használható fel.

A differenciálás végrehajtása során a Munkáltató különösen

  • a munkakör munkaerő piaci helyzetére,
  • a munkakör leterheltségére,
  • a munkakört betöltő munkavállaló állami iskolai végzettségére, szaktudására, tapasztalatára, és feladatokhoz való hozzáállásra,
  • az egyéni és a hasonló tevékenységet ellátó munkakörök között korábban keletkezett bérfeszültségek kezelésére, illetve
  • az utánpótlás biztosítására valamint
  • a munkavállalók méltányos érdekeire figyelemmel köteles eljárni.

Nem részesülhet differenciált alapbéremelésben az a munkavállaló, akinek esetében a KSz 15.§ 1. pontja szerint jogerősen kiszabott hátrányos jogkövetkezményt alkalmazására került sor 2017-ben.

 A differenciálás pontos részleteiről a felek február 2-án egyeztetnek.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.