2021. 02. 15. 19:00

A szabály, az oltóponton is szabály

Február 22-től a VNK Kft. dolgozói is részt vesznek a koronavírus elleni védőoltás beadásában. Hétvégén az oltóponton két rendelőben orvos és ápoló közreműködésével végzik az oltást. Ezeket a hétvégi munkavégzéseket a munkáltató hét közbeni szabadidővel kívánja kompenzálni.

Látjuk azt, hogy nagyon nehéz helyzetben van az egészségügy, ennek kapcsán a VNK Kft. által vállalt hétvégi oltópontok munkavállalóinak is újabbnál újabb kihívásoknak kell megfelelniük, azonban a rendkívüli munka kompenzálásának kógens szabályai az Mt 143§ szerint a következők:

A munkaidő-beosztás szerinti heti pihenőnapra (heti pihenőidőre) elrendelt rendkívüli munkaidőben történő munkavégzés esetén száz százalék bérpótlék jár. A bérpótlék mértéke ötven százalék, ha a munkáltató másik heti pihenőnapot (heti pihenőidőt) biztosít. Tehát, a heti pihenőnapon végzett oltási tevékenység kompenzálása pusztán szabadidővel, nem lehetséges.

Megjegyezzük, hogy a 2020. évi C. törvény 1§ (9) bekezdés alapján az egészségügyi szolgálati jogviszonyra az Mt. szabályait megfelelően kell alkalmazni, tehát, az idézett törvényi előírást a munkáltatónak alkalmaznia szükséges, a rendkívüli munkavégzés jogszerű alkalmazása érdekében.

 

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.