2021. 05. 10. 20:55

A szolnoki MÁV kórház főigazgatója elfogadta a VSZ kezdeményezését

A Vasutasok Szakszervezete Egészségügyi Tagozatának kérésére és indokai alapján továbbra is kaphatnak temetési segélyt a szolnoki MÁV kórház dolgozói, holott a kormány a járvány idejére meghirdetett rendkívüli helyzetben felfüggesztette a 2020. november 18. előtt kötött kollektív szerződéseket. A VSZ érvei szerint azonban a kormány a KSZ-ek alkalmazását csak felfüggesztette, de nem helyezte hatályon kívülre.

A koronavírus-járvány miatt egyre több munkavállaló, köztük szakszervezeti tag szorul temetési segélyre, hiszen a hírekből és személyes tapasztalatainkból is tudjuk, a vírus már eddig is sok áldozatot követelt. A kormány azonban felfüggesztette a segélyeket is rögzítő kollektív szerződéseket, amelyeket néhány munkáltató úgy értelmez, hogy a megállapodások ezzel hatályukat vesztették, s az abban foglaltakat nem is kell érvényesíteni. A VSZ határozott álláspontja szerint azonban a felfüggesztés nem azonos a hatályon kívül helyezéssel.

Másképp látták ezt a szolnoki MÁV kórházban is, ahol a vezetőség a dolgozókat eddig megillető juttatásokat a KSZ felfüggesztése okán nem biztosította. Vagyis, veszélybe kerültek a temetési segélyek is, pedig ezekre most különösen nagy szüksége van sok családnak. Azoknak, ahol idős vagy éppen fiatalabb családtag elvesztése miatt gyászolnak.

A Vasutasok Szakszervezete levélben kérte a főigazgató főorvost, hogy az intézmény egyoldalú kötelezettségvállalásként továbbra is biztosítsa a KSZ-ben foglalt temetési segélyt. A főigazgató főorvos a válaszlevelében közölte, hogy az intézmény eleget tesz a szakszervezet kérésének, s 30 ezer forint vissza nem térítendő temetési segélyt biztosít annak a kérelmezőnek, aki valamelyik egyenes ági hozzátartozóját temetteti el. 

Az érintett munkavállalók nevében köszönjük a gyors intézkedést és bízunk benne, hogy a veszélyhelyzet lemondását követően visszaáll az eredeti jogszabály, és a közösen megalkotott kollektív szerződés juttatásait ismételten teljes körűen biztosítja majd a munkáltató.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.