2019. 07. 10. 10:41

Bérről, pótlékokról a Vasútegészségügyi NK Kft.-nél

A Vasutasok Szakszervezete következetes magatartásának köszönhetően a műszakpótlékosok is teljes egészében megkapják az őket megillető visszamenőleges bérfejlesztést.

Néhány héttel ezelőtt, a Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft.-hez a tulajdonostól megérkezett a 2018. évi bértömeg, valamint a 2019. évi bérfejlesztés összege is. A Vasutasok Szakszervezete akkor azt kérte, hogy minél hamarabb induljanak meg a bértárgyalások. A tárgyalások július 9-én kezdődtek meg. A Vasutasok Szakszervezetét Meleg János elnök képviselte.

Az ülés kezdetén a munkáltatói oldal írásban átadta elképzeléseit a bérfejlesztésről, melyben alapelveket és célokat fogalmazott meg. Szóbeli kiegészítésként Dr. Pásztélyi Zsolt ügyvezető elmondta: a 2018. évi 13. havi fizetést a társaság két részletben, 2018. decemberében és 2019. áprilisában kifizette a munkavállalóknak. Az idei évre térve hozzátette: önerőből nem lenne lehetőség bérfejlesztésre, azonban kormányzati támogatással lesz idén is emelés.

A munkáltató most is határozott idejű munkaszerződés módosítással, visszamenőleg kívánja rendezni a bért. Az I-VI. havit egyösszegben, a VII. hónaptól az emelt összeget a júliusi bérrel, augusztus elején fizetik ki. A cél az, hogy minden munkavállaló a bérmegállapodásnak megfelelően megkapjon 4 %-t. Az ágazati asszisztensek július 1-től 8 %-t kapnak, ami fedezi az éves 4 %-t a besorolási bér tekintetében.

A VSZ elnökének kérdésére a munkáltató tájékoztatta az érdekképviseleteket, hogy bár már júliust írunk, még nincs a társaságnak elfogadott üzleti terve.

A VSZ megismételte, a korábban is megfogalmazott követelést, miszerint a műszakpótlékos foglakoztatásban érintettek részére történő visszamenőleges béremelésnél, a megemelt bér pótlékvonzatát is figyelembe kell venni. A munkáltató válaszában kiemelte: nem tervezik a műszakpótlékot ebbe az emelésbe belevenni, mert az aránytalanul magas adminisztratív terhet róna a társaságra.

Meleg János válaszában elmondta: a Vasutasok Szakszervezete nem tud eltekinteni attól, ha a munkáltató törvénysértő módon nem biztosítja a nem állandó nappalos munkavállalók esetében a pótlékok visszamenőleges kifizetését. Egy 15 %-os pótlék is jelentős összeg egy munkavállaló számára, főleg hat hónapra vetítve. Ez akár a 100.000 Ft-ot is elérheti.

A VSZ ragaszkodik ahhoz, hogy mind a Munka törvénykönyve, mind a Kollektív Szerződésben lévő pótlékrendszer kifizetései be legyenek tartva a társaságnál. Ezen munkavállalók jelentős hátrányt szenvedtek már 2018. évben is, ezért a VSZ az érintett munkavállalóknak a keresetveszteségük visszamenőleges rendezése érdekében jogi segítséget nyújt.

A munkáltató végül kénytelen volt elfogadni a Vasutasok Szakszervezetének a jogszabályok betartására vonatkozó követelését és vállalta, hogy a visszamenőleges számfejtés meg fog történni.

Hozzátette, hogy fedezet csak alapbérre van, ezt tudják csak a tulajdonos felé elszámolni.

A VSZ jelezte, hogy a VBKJ-t is érinti a szociális hozzájárulási adó 2 %-os csökkentése, ennek az összegnek a további felhasználásáról is rendelkezni kell. Javasoltuk, hogy az adott összeg kerüljön a kifizetendő 13. havi fizetés keret-összegébe. A VSZ felhívta a munkáltató figyelmét arra is, hogy a minimálbérre történő ráállás miatti bérfeszültséget megfelelő módon, differenciáltan kell kezelni.

Fontos még kiemelni, hogy a VSZ hathatós támogatására a 9 divízió 16 igazgatója (orvos- és gazdasági igazgatók) is bérfejlesztésben fog részesülni.

 

Kapcsolódó dokumentum:

VSZ VEÜ Hírnök 20190709

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.