2019. 06. 25. 21:10

Démonok üldözése helyett mi bért követelünk a vasútegészségügyben

A VNK Kft. KÜT ülésén 2019. június 19-én az elnöktől tájékoztatást kaptunk arról, hogy a tulajdonostól megérkezett a VNK Kft. számlájára a 2018. évi bértömeg (364 mFt), valamint a 2019. évi bérfejlesztés összege is. Azt is megtudtuk, hogy az egy-hat hónap kifizetése júliusban egyösszegű kifizetéssel történik meg. Érintőlegesen ismertette a KÜT elnöke az ágazati bérfejlesztés 8%-os megvalósulását is július 1-től.

A Vasutasok Szakszervezete nevében azzal a kéréssel kerestük meg VNK Kft. vezetőjét, hogy a három éves, 2017- 2019 évekre szóló Bérmegállapodásban rögzített bérfejlesztés összegét, vagyis a VNK. Kft. által 2019. évre megkért és a tulajdonos által biztosított bértömeg felosztásáról a tárgyalást kezdjük meg. Hangsúlyozzuk, hogy a jelen munkaerő-piaci helyzetben fontos a kiszámíthatóság és a biztonság a munkáltató és a munkavállalók számára egyaránt, a munkaerő megtartás és bevonzás tekintetében.

A 2019. évre szóló bérfejlesztés végrehajtásával kapcsolatban konzultációt kezdeményeztünk a gazdasági igazgató asszony és a társaság ügyvédje jelenlétében 2019. január 31-én. A konzultáció eredménnyel zárult, melyről emlékeztető készült. Ennek alapján minden olyan munkavállalónak, aki 2019. január 4-én részesült a 2018. évi bér egyösszegű kifizetésből, a megérkezett bértömeg alapján 2019. január l-től új személyi alapbér megállapításáról kell értesítést kapnia.

Hangsúlyozzuk továbbá a Zamárdi összetartásunkon elhangzott kezdeményezést mely szerint  a három fekvő intézményben (Balatonfüred, Harkány, Hévíz) a munkavállalók műszakpótlékos foglakoztatásban érintettek, így részükre a pótlék kifizetése is indokolt.

Szeretnénk megjeleníteni azon munkavállalók kérését, akik tapasztalt, nagy gyakorlattal és több szakmai tudással rendelkeznek, az ő elismerésükre is kerüljön sor. Ennek forrásául megjelöljük a kormány döntését, a szociális hozzájárulási adó 2%-os csökkentését, amely július 1-től bérrendezésre is fordítható.

További indoklásként hangsúlyozzuk azt is, hogy a MÁV csoport jelen munkaerő-piaci helyzetében, a VNK Kft. ügyvezetése számára is kiemelten fontos a foglalkozás-egészségügyi orvosok, fogorvosok és ápolók, szakdolgozók valamint a gazdasági műszaki területen lévők megtartása. Mindezek érdekében fontosnak tartjuk a munkáltató és az érdekképviseletek álláspontjának egyeztetését.

Kapcsolódó dokumentum:

Dr. Pásztélyi levél_19062014_45_24

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.