2017. 11. 08. 13:08

Eredmények és új célok a MÁV FKG Kft-nél

Üzemi tanácsi és munkavédelmi képviselő választásokra készülünk a MÁV FKG Kft.-nél, ezért összevetjük a napjainkig elért eredményeket, ugyanakkor a jövőre nézve új célokat tűzünk ki.

A MÁV FKG Kft. a jászkiséri FKG Kft. és a MÁVgép Kft. 2012-es összevonásával jött létre. Az összeolvadást megelőzően a munkáltató mindkét kft. esetében felmondta a Kollektív Szerződést. 2012. május 3-án a Vasutasok Szakszervezetének köszönhetően aláírták az egyesített cég új KSZ-ét, amelynek tárgyalása során komoly nehézséget jelentett, hogy az új Munka törvénykönyve bevezetése volt a láthatáron. Legfontosabb eredményünk az volt, hogy az új KSZ-ben megmaradtak a munkavállalók számára a korábban elért vívmányok, ugyanakkor a juttatások és pótlékok segítségével sikerült elérnünk jövedelemnövekedést is. Fontos, hogy megmaradt a teljesítmény-ösztönző rendszer, amely átlagosan egy havi jövedelmet jelent a munkavállalóknak. Szakszervezetünknek köszönhetően 2013-tól az FKG-s munkavállalók bérfejlesztése, egyszeri kifizetése, valamint a vállalat által fizetett önkéntes nyugdíjpénztári befizetések mértéke megegyezik a MÁV-csoport többi dolgozójának juttatásaival. 

Gördülékenyebben

Szakszervezetünknek köszönhetően a VBKJ-keret mértéke 2015 óta oly mértékben növekedett, hogy jövő évtől megegyezik a MÁV-csoport többi munkavállalójának járó összeggel.  VSZ-nek köszönhetően emelkedtek a pótlékok, átláthatóbbá váltak a vezénylések, a szabadságok és gördülékenyebben működik a pihenőnapok kiadása, valamint azok elszámolása is. Tavaly – 2016-ban – a bérfejlesztésen túl 671 embernek sikerült további, átlagosan csaknem 16 ezer forintos bérfejlesztést kiharcolni.

2017-ben az előző évi bérfejlesztés eredményeként a szakmunkások, egyéb vasúti járművezetők munkaköri alapbérminimumát 190 ezer forintra, a gépészeti szakmunkás munkakörökben az emelt alapbér munkaköri bérminimuma 200 ezer forintra emelkedett.

A létszámhiányból fakadó problémák egy részét azzal sikerült megoldani, hogy az egyes munkakörökben bérminimumokat határoztunk meg és a vasúti munkagépkezelők, vasúti járművezetők és gépegység vezetők munkabérét a 2016-os kialakított sávokhoz viszonyítva további 13 százalékkal emeltettük meg. Bevezették az egyéb vasúti járművezető (gyakornok) munkakörbe felvett munkavállalók modulrendszerű képzéséhez igazodó sávos díjazását. Pályamunkás munkakörökben az előző évi bérfejlesztésnek köszönhetően a vállalati minimál bér 143 ezer forint, de azon kollégák, akik vas- vagy fémipari szakmunkás végzettséggel rendelkeznek, az alapbérük 161 ezer forintra emelkedett. A megállapodás során további munkakörökben is sikerült jó eredményeket elérni.

Egyedül a Vasutasok Szakszervezete tárgyalt

A MÁV-csoporton belül kötelezővé vált a HEY módszeren alapuló MMK rendszer felülvizsgálata, a MÁV FKG Kft.-nél pedig annak kialakítása. Egyedül a Vasutasok Szakszervezete kezdeményezett tárgyalásokat és hosszú egyeztetések eredményeként sikerült a munkakörök megnevezésében és besorolásában a munkáltatót kedvező irányba befolyásolni. Az új munkaköröknek megfelelően átalakítottuk a KSZ ruházatra vonatkozó mellékletét, mely tárgyalásokon szintén csak szakszervezetünk vett részt. 

A fenti eredményeken túl a Vasutasok Szakszervezete tagjainak biztosítja a jogsegélyt, az élet- és balesetbiztosítást, a különböző kedvezményes számlacsomagokat a partnerbankoknál valamint telefonszolgáltatónál. Az EDC tagsághoz kapcsolódó vásárlási kedvezményeket tagkártyánkkal tudjuk igénybe venni, ami természetesen további szolgáltatásokra is felhasználható. Az egységes szolidaritási és szolgáltatási alapon keresztül segítjük bajbajutott tagjainkat a problémáik megoldásában. Ehhez segélyeket és felkészült szakembereket biztosítunk. Azokat pedig, akik szakszervezetünkben további munkát szeretnének vállalni, képzésekkel is támogatjuk. A családi és szabadidős napokkal, valamint egyéb rendezvényekkel pedig a szórakozni vágyóknak kedveskedünk.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.