2017. 09. 23. 12:30

Kollektív Szerződésről és bérrendezésről a Szolnoki MÁV Kórházban.

A szeptember 22-i tárgyalás fő témáit a Kollektív Szerződés módosítása és az országos bérmegállapodásból adódó munkáltatói kötelezettségre vonatkozó bérfejlesztés végrehajtása jelentette.

Az egyeztetés kezdetén a Kórház főigazgatója ismertette az egészségügyi ellátórendszer nehézségeit, kiemelve, hogy kritikus a lejárt számla tartozás, a működőképesség határán van az intézmény.

A Vasutasok Szakszervezete elismerte azokat a fejlesztéseket, melyek elősegítik a kiadások csökkentését, azonban a munkavállalók 2008-tól befagyasztott bérekkel dolgoznak, így jelentős bérelmaradás következett be, ezt kezelni kell.

A VSZ javaslatot tett 15% bérfejlesztésre az állami bérrendezésből kimaradtak részére, egyúttal kérte a munkáltatót, hogy mutassa be hány fő volt érintett a minimálbér és a garantált bérminimum emelésében, továbbá azt is, hogy a teljes létszámra az 5%-os járulék csökkentésnek milyen hatása van. A VSZ tárgyaló delegáció hangsúlyozta, hogy az egészségügyben dolgozó nem egészségügyi munkavállalókat is megilleti a 2017. évi bérfejlesztés visszamenőleges hatállyal. A munkáltató ezt elismerte, viszont forrás hiányra való hivatkozással a következő tárgyalásra tud előterjesztést készíteni.

Ezután a hatályban lévő kollektív szerződés módosításával kapcsolatban a jogszabályi változásokat tekintették át a felek. A munkáltató több javaslatunkat befogadta a tárgyalás során, amiben vita volt, arra a következő alkalommal választ ad, illetve javaslatot dolgoz ki.

A tárgyalást a felek folytatják, a Főigazgató javaslatot tett arra, hogy október 20-án a kollektív szerződés módosítására és a bértárgyalás lezárására kerüljön sor. Az egyebekben szó esett még az étkeztetés költségeiről, valamint a minőségi garanciákról is, melyre a VSZ az érintettek írásos megkérdezésére tett javaslatot. Ha a minőségi változásra garanciát adnak, akkor az érintettek hozzájárulásával a jelenlegi ár emelhető.

 

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.