2018. 09. 07. 10:48

Meg kell szüntetni a bizonytalanságot a vasútegészségügyben!

A MÁV csoporthoz tartozó munkavállalók egészségügyi ellátását végző Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. munkavállalóinak helyzetének javítása érdekében az illetékes miniszterhez fordult a Vasutasok Szakszervezete.

A Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. az elmúlt 10 évben az MNV Zrt. tulajdonosi felügyelete alatt végezte kiemelkedő szakmai munkáját. Ezen intézményrendszerhez tartoznak azon Rehabilitációs Intézetek, melyek a MÁV csoportnál működtetett Egészségmegőrző Program keretében prevenciós szolgáltatásokat is nyújtanak. Felhívják a figyelmet a munkavégzés során keletkező veszélyek elkerülésére, valamint az egyén egészségi állapotának megőrzésére, elősegítve ezzel a munkában egészségesen eltöltött évek számának növekedését.

A munkáltató és az érdekképviseletek 2017-ben három éves megállapodást kötöttek a munkavállalók jövedelmi helyzetének megtartása illetve a magyar egészségügyben történt béremelésekhez való felzárkózás érdekében a VE/108/2017. sz. BÉRMEGÁLLAPODÁS aláírásával.

Ezen megállapodás 2017. évi mértéke megvalósult, 2018. évre a megállapodás teljesítéséhez az MNV Zrt. hozzájárulását adta volna 2018. június 26-án. Azonban a tulajdonosi joggyakorlás váltás június 25-én bekövetkezett, ezt követően az ügyvezetés nem kapott engedélyt a bérmegállapodásban foglaltak teljesítésére. Ezáltal nő a munkavállalók elégedetlensége, a bizonytalanság rossz üzenet számukra. A Felügyelő Bizottság az üzleti tervet elfogadta, az MNV Zrt. illetékesei azt jóváhagyták.

Dr. Kásler Miklós intézkedését kéjük a 2018. évi Üzleti Terv jóváhagyására annak érdekében, hogy a munkáltató a bérfejlesztést a megállapodásnak megfelelően az érdekképviseletekkel - köztük a Vasutasok Szakszervezetével - elvégezhesse.

A miniszternek írt levelünk itt elolvasható.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.