2018. 11. 07. 11:58

Megállapodás az FKG Kft.-nél: több mint százan kapnak magasabb alapbért.

A Vasutasok Szakszervezetének régi kezdeményezése ért célba az FKG Kft-nél, amelynek köszönhetően 107 munkavállaló vihet haza többet.

Szakszervezetünk azt kezdeményezte a MÁV FKG Kft.-nél, hogy a MÁV Zrt-nél történt megállapodáshoz hasonlóan történjen meg a pályamunkás munkakörben lévők helyzetének a rendezése.

A kezdeményezésünk mára megállapodássá érett.

A megállapodás tartalmát az alábbiakban foglaljuk össze.

A MÁV FKG Kft. a 2017. évi MMK bevezetés során a pályamunkás munkakört MMK 8-as munkakörként határozta meg, amelynek betöltési feltétele alapfokú állami iskolai végzettség, minimálbér alkalmazásával.

2017 szeptemberében meghozott intézkedés alapján a MÁV Zrt-nél „pályamunkás betanított munkás” munkakörben foglalkoztatott munkavállalókat, amennyiben az adott munkakört legalább 3 éve folyamatosan betöltötték, és bármely középfokú végzettséggel rendelkeztek, 2017. január 1-jétől visszamenőlegesen átsorolták pályamunkás (9-es MMK) munkakörbe, az ehhez kapcsolódó alapbér-megállapítással, a garantált bérminimum biztosításával.

2017 novemberében a MÁV FKG Kft-nél az alábbi rendezésre volt lehetőség:

A pályamunkás munkakörben, aki:

  • fémipari szakmunkás végzettséggel rendelkezett, annak havi bruttó alapbére 161 000 Ft-ra,
  • az adott munkakört legalább 3 éve folyamatosan betöltötte és bármely középfokú végzettséggel rendelkezett, annak havi bruttó alapbére 161 000 Ft-ra,
  • a fenti feltételeknek nem felelt meg, annak havi bruttó alapbére 148 000 Ft-ra egészült ki.

MMK átsorolás nem történt, így a MÁV FKG Kft-nél 2018-ban is a fent meghatározott alapbéreket alkalmazták, amelyek további intézkedés hiányában 2019-ban is változatlanok maradnának (kivétel, ha a 2019. évi minimálbérek meghaladják a meghatározott összegeket).

Az FKG Kft.-nél a pályamunkás munkakörben foglalkoztatott munkavállalók létszáma 2017 januárjától jelentősen csökkent, amelyet az alábbi tények jól érzékeltetnek:

  • pályamunkás munkakörben foglalkoztatott munkavállalók átlagos statisztikai létszáma 2018. január-szeptember időszakban 38,76 fővel marad el az előző év azonos időszakához képest.
  • a 2017. január 1. és 2018. szeptember 30. között 156 fő pályamunkás munkaviszonya szűnt meg és mindössze 122 fő pályamunkás felvétele valósult meg.

A fentiek alapján a munkáltató belátta, hogy a tevékenység ellátásához szükséges létszám biztosítása, illetve a további létszámcsökkenés megakadályozása érdekében indokolt a MÁV Zrt-nél alkalmazott bérezési alapelvek és MMK szint alkalmazása a Társaságnál egy új, „pályamunkás II” munkakör bevezetésével.

Tehát a november 6-án kötött megállapodás szerint a pályamunkás munkakörben, aki:

  • fémipari szakmunkás végzettséggel rendelkezik (munkaviszony hosszától függetlenül), vagy
  • az adott munkakört legalább 3 éve folyamatosan betölti és bármely középfokú végzettséggel rendelkezik,
  1. november 1-jétől átsorolásra kerül a 9-es MMK-ba tartozó pályamunkás II. munkakörbe, az ehhez kapcsolódó magasabb alapbér-megállapítással.

Az intézkedés a jelenlegi létszámból összesen 107 főt érint.

A megállapodás szövege itt elérhető.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.