2021. 12. 07. 08:17

Megoldódhat a fővárosba vezényelt ápolók ügye

Megmozdult az országos média a VSZ november közepén kiadott sajtóközleménye hatására a Balatonfüredről és Hévízről a Honvédkórházba vezényelt egészségügyi ápolók elhelyezése ügyében. Az Index úgy tudja, a felújítás alatt lévő Hős utcai szállásról hamarosan jobb körülmények közé kerülhet a húsz ápoló.

Azt követően, hogy a VSZ közleménye hatására az Index – is – írt a Honvédkórházba vezényelt egészségügyi dolgozók megalázó fővárosi lakókörülményeiről, jelentkezett a portálnál egy ápoló, és megerősítette azt, amit a Vasutasok Szakszervezete elnöke, Meleg János szóban is elmondott az internetes lapnak. Az Index a VSZ közleményére hivatkozva felidézte az előzményeket: a Balatonfüredről és Hévízről Budapestre rendelt húsz szakápolót olyan honvédségi kollégiumban helyezték el a Hős utcában, amely mellett lőgyakorlatokat tartanak. Négyágyas szobákban kaptak helyet, a közös vécé és a zuhanyzó a folyosó végén van; a fotók alapján tényleg nem vonzóbb a helyszín egy munkásszállónál. Az ápolók elmondása szerint ilyen körülmények között képtelenek normálisan pihenni, legfeljebb két-három órát tudnak nyugodtan aludni, miután a Covid-helyzetben igen megterhelő munkát végeznek.

A hírportál írásban kérdezte a helyzetről a Honvédkórház illetékesét, ám levelükre a Honvédelmi Minisztérium válaszolt.  Azt írták, a vidéki telephelyekről Budapestre vezényelt egészségügyi dolgozókat korábban is a Nemzeti Közszolgálati Egyetem felújított kollégiumában szállásolták el, a Hungária körúti Zrínyi Miklós campuson. Hozzátették, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ szakmai vezetői folyamatosan tartják a kapcsolatot a vezényelt állománnyal.

Az Indexnél jelentkező ápoló – akit szintén a Hős utcai szálláson helyeztek el – azt írta, egyetlen  porcikája sem kívánja, hogy névtelenül nyilatkozzon, ám több évtizedes honvédségi munkaviszonnyal és tapasztalattal a háta mögött attól tart, ha felfedné a kilétét, nemcsak saját magát, de a kollégáit is veszélyeztetné, nem tudná megvédeni magukat az esetleges retorzióktól. Emiatt a kollégái sem mernek konfliktust vállalni, és nem lesznek hajlandók a nyilvánosság elé állni az ügyben, akkor sem, ha rémisztő körülmények között kell élniük a mindennapjaikat. Bár a minisztérium illetékesei azt mondják, tartották velük a kapcsolatot, az Indexnek nyilatkozó ápoló állítja, egyetlen döntéshozó helyi vezetőjük sem látta, milyen körülmények között kénytelenek élni, és nem is tájékozódott az elhelyezésükről.

Az Index később megtudta, a most vezénylés alatt lévő kollégák beszámolója szerint a VSZ közleményének  megjelenése óta pánikszerűen zajlik a Hős utcai épület felújítása, különösen azokon az emeleten folyik rohamléptekben a munka, amelyeken elszállásolták őket.

Úgy tűnik, hogy a Vasutasok Szakszervezete közleménye és az ügyről írt Index-cikk is célba talált.

A fenti beszámolók fényében a portál a közelmúltban újabb kérdéseket tett fel a Honvédelmi Minisztériumnak, amelyekkel azt firtatták, van-e lehetőség arra, hogy jobb minőségű szállást kapjanak a Honvédkórházba vezényelt egészségügyi dolgozók.

A cikk megjelenésekor még nem érkezett válasz.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.