2021. 02. 05. 07:47

Tájékoztató a jogviszony változásról

Dolgozói fórumot tartott a Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója a Budapest Divízió munkatársainak. A tájékoztatón a Vasutasok Szakszervezete tisztségviselői is részt vettek.

Dr. Pásztélyi Zsolt ismertette, hogy február 22-től a kft. dolgozói is részt vesznek a koronavírus elleni védőoltás beadásában. Hétvégén az oltóponton két rendelőben orvos és ápoló közreműködésével végzik az oltást. Ezeket a hétvégi munkavégzéseket a munkáltató hét közbeni szabadidővel kívánja kompenzálni.

Az ügyvezető igazgató bejelentette, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény végrehajtási rendelete alapján február 28-ig kell megkötni az egészségügyi szolgálati munkaszerződést. Ha az egészségügyi szolgálati munkaszerződés a határidőn belül nem kerül megkötésre, akkor az érintett közalkalmazotti jogviszonya, illetve munkaviszonya 2021.március 1-től megszűnik. Azonban az ESZJ munkaszerződés formátuma a tájékoztató időpontjában nem állt rendelkezésre, mert bizonyos kérdések még nyitottak. Ilyen lényegi kérdés a pótlékok, a készenlét és a rendkívüli munka díjazása. Fontos kérdés volt a kirendelés lehetőségének a tisztázása, mely az Mt. szerinti mértékben lehetséges. Az új jogviszonyban 20 nap alapszabadság jár a munkavállalónak, melyhez a pótszabadság társulhat, mely akár plusz 17 nap is lehet.

Elhangzott, hogy az ESZJ alapján a munkaidő 8 óra, amelyből 6 óra a rendelési idő, és 2 óra az adminisztrációs feladatok ellátására fordítandó időtartam. Azonban az egyelőre nem kidolgozott, hogy az adminisztráció hol végezhető, hiszen a 6 óra rendelés után a rendelőt át kell adni a következő orvosnak.

Szintén kiemelt kérdés a másodállás. Erre engedélyt a munkáltató adhat, jelen esetben Dr. Pásztélyi Zsolt. Ha az orvos ESZJ-ben látja el betegét, azt nem viheti át a magánrendelésébe. Az átalakításnak egyik fő célja a hálapénz kivezetése volt, ezért előre a 8370 Ft-nál nagyobb összeg átvétele büntetendő, míg utólag tárgyi ajándék 8370 Ft-ig elfogadható.

Az ügyvezető igazgató részletesen szólt arról, hogy a KATA szerint adózókat és a „Személyes közreműködőt” nem kívánja foglalkoztatni, mert meghatározott összeg felett az érvényes adószabályok miatt nagyon megdrágult a foglalkoztatásuk. A foglalkozás egészségügyi orvos viszont bekerült az ESZJ-be, a szükséges óraszámmal valósul meg a foglalkoztatása.

Pásztélyi Zolt kérte a nyugdíjasként dolgozókat, hogy egyelőre ne mondják fel a nyugdíjukat, az ESZJ-ben foglalkoztatottaknak egy bonyolult rendszeren keresztül rendezik a kérdést.

A tájékoztató végén egyéb érdekvédelmi kérdésekben – pl. a VBKJ kérdése,  vidéki fekvő divíziók ügyeleti beosztása ­- is egyeztettünk az ügyvezetővel.  

Bár a tájékoztatón még nem állt rendelkezésre, azonban február 4-én az ügyvezető eljuttatta részünkre az ESZJ munkaszerződés tervezetét, amelyet természetesen véleményezünk.                                                                                             

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.