2017. 12. 15. 15:49

Új parancsnok, új fejlesztések, új tervek a Honvédkórházban

A Vasutasok Szakszervezetének kezdeményezésére 2017. december 14-én Érdekegyeztető Fórum tartására került sor a Honvédkórházban.

A Fórumon bemutatkozott a Honvédkórház új parancsnoka Kun Szabó István, aki megbízatását 2017. október 1-jén kapta.

Az új parancsnok bevezetőjében röviden ismertette eddigi pályafutását (2010 végéig Szolnokon törzsfőnöki beosztást látott el, ezt követően a Szent Korona őrzésének szervezője, Budapest Helyőrség parancsnoka, helyettes államtitkár, miniszteri biztos), majd tájékoztatást adott az intézmény jelenlegi helyzetéről.

A Honvédelmi Minisztériumnak, mint fenntartónak továbbra is az az elvárása, hogy a MH Egészségügyi Központ Budapest, illetve Magyarország első számú kórháza legyen. A miniszter vállalta, hogy ennek megvalósításához az erőforrásokat biztosítani fogja.

November 1-jén az állami bérfejlesztés végrehajtása sikeresen megvalósult, és a védelem-egészségügy területén dolgozók – akik nem tartoznak az állami bérfejlesztés hatálya alá – is miniszteri engedéllyel ugyanolyan bérfejlesztésben részesültek, mint az OEP által támogatott egészségügyi dolgozók.

Ugyancsak novemberben 537 dolgozó – ebből 296 technikai dolgozó – miniszteri jutalomban részesült.

A parancsnok beszámolt arról, hogy az Egészséges Budapest Program keretében fog megvalósulni a Honvédkórház fejlesztésének II. üteme, amelynek során a Podmaniczky utcai, II. számú telephely eszköz-és személyi állománya (volt MÁV Kórház épülete) áttelepítésre kerül az I. számú telephelyre.

Az MH Egészségügyi Központ több telephelyén pályázati pénzből energia-megtakarítást eredményező fejlesztéseket hajtottak végre. A fenntartó külön forrást biztosított egy új mammográf készülék beszerzésére. A kardiológiai részleg felújításához a Honvédelmi Minisztérium 180 millió Ft-tal járult hozzá.

A Vasutasok Szakszervezetének kérdésére, hogy az állami bérfejlesztésből kimaradó, technikai, gazdasági területen dolgozók számára van-e lehetőség bérfejlesztésre, a parancsnok azt a választ adta, hogy az igény a miniszterhez benyújtásra került, egyelőre azonban még nincs döntés az ügyben.

A Podmaniczky utcai telephely áttelepítésével kapcsolatban az iránt érdeklődtünk, hogy az áttelepítés megvalósulása után mi lesz az ingatlan sorsa? (Mint ismeretes, a volt MÁV Kórház épülete részben a vasutas munkavállalók hozzájárulásából (téglajegyéből) épült. Az Állami Egészségügyi Központ 2007. évi megalakulásakor az ingatlan a Honvédelmi Minisztérium tulajdonába került.) A parancsnok elmondta, hogy nincs információja arról, hogy a Honvédelmi Minisztérium hogyan szeretné a továbbiakban hasznosítani az ingatlant.

A Fórum végén a felek megegyeztek abban, hogy az Érdekegyeztető Fórumot rendszeresen, minden negyed év végén össze fogják hívni.

fotó: internet

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.