2019. 01. 09. 21:00

Változik a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban dolgozók jogállása

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központban dolgozó közalkalmazottak 2019. január 1-től honvédelmi alkalmazottak lesznek. A jogviszony változásáról és az ehhez kapcsolódó tudnivalókról a Központ Személyügyi és Munkaügyi Osztályának munkatársa január 8-án tájékoztatta az érintett dolgozókat. Elmondta, hogy 3200 főt érint az intézkedés ezért türelmet kért.

A vonatkozó munkaszerződés módosításokat 2019. január 18-ig kell kiállítani, ezt követően mindenkinek egyéni döntése, hogy január 22-ig aláírja a nyilatkozatot és leadja.

A „honvédelmi alkalmazott” egy új kategória, amit tavaly vezettek be, s külön törvény foglalkozik vele. Honvédelmi alkalmazotti jogviszony tekintetében kollektív szerződés nem köthető. Az országos szintű érdekegyeztetési fórum az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács, ágazati fóruma a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum. Nagyon fontos, hogy a honvédelmi alkalmazott véleménynyilvánítási/gyülekezési/ és szabad mozgáshoz való joga korlátozott a törvény szerint.

Az illetményrendszer hasonló, mint a közszolgálatokban. A tájékoztatás szerint a honvédelmi alkalmazotti jogviszony egy plusz a közalkalmazottihoz képest, mely a bérkategóriában is megjelenik.  2019-ben 39200,-Ft-ot kapnak az érintettek alapbér kiegészítésként, amely a következő években folyamatosan emelkedik: 2020-ban 47300,- Ft, 2021-ben 55100,- Ft, 2022-ben 63000,- Ft. A kollégáknak évi egy alkalommal továbbképzésen kell részt venni, amely feltétele a következő évi illetmény kiegészítés kifizetésének. Ezzel párhuzamosan elindul a 2019. évi egészségügyi bérfejlesztés is. A közalkalmazottként járó rendszeres pótlék 2018. december 31-vel megszűnt. Minden érintettnek fel kell keresni a munkaügyet az új illetmény pótlékkal kapcsolatban.

Az új jogviszonyban emelkedik a végkielégítés mértéke. A jubileumi jutalom pedig továbbra is megmarad. Az alapszabadság 20/21 nap, a pótszabadságokról külön rendelet rendelkezik. Rövidebb teljes napi munkaidőt nem lehet megállapítani.

A tájékoztató során elhangzott, hogy a volt vasutas kollégák megszerzett jogosultságaikat megtartják, a szerzett joga senkinek nem sérül.

A Vasutasok Szakszervezete az eddigiekhez hasonlóan, az új jogviszony keretében is minden segítséget és támogatást megad tagjainak. Kérjük, hogy a jogviszony váltás kapcsán felmerült kérdéseikkel bátran keressék tisztségviselőinket.

A VSZ Vasútegészségügyi Hírnök nyomtatható változata ITT letölthető

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.