2019. 07. 17. 10:49

Vasútegészségügy: a bérpótlék szövevényes története

Az ember már csak olyan, hogy néha démonokkal küzdve nem veszi észre (vagy felsőbb körök utasítására nem akarja) a nyilvánvalót.

Így járt legutóbbi video üzenetében szakszervezetünknek az „értelmező, értő olvasás” képességét elsajátítani javasló, az egészségügy területén a munkáltatót mindenben kiszolgáló, a másik érdekvédelmi szervezethez tartozó tagokat fenyegető szakszervezet (!?) tisztségviselője is.

Mert, ha valaki olyan tárgyalásról nyilatkozik bennfentesként, amin nem volt jelen, nem árt, ha „értelmező, értő módon” legalább elolvassa az idézett tárgyalásról szóló jegyzőkönyvet.

A problémát továbbra is a műszakpótlék kérdése jelenti. Ez a téma az egészségügyi szakszervezet képviselőjénél már három videóbejegyzésben is kiemelt szerephez jutott.

Az elsőben gyenge kísérlet történt a probléma elbagatellizálására. Ez annyira jól sikerült, hogy ismét be kellett kapcsolni a kamerát és rezzenéstelen arccal közölni, hogy mégis fontos a műszakpótlék kérdése.

Aztán ismét jött az arc a kamerába, mert szegény munkáltató zaklatásának tipikus esete állott fent. Ezért a gondolatait rendre a világra öntő (legyen szó démonűzésről, vagy mások lejáratásáról) Felügyelő Bizottsági tag sietett leszögezni, hogy a munkáltató mindig is ki akarta fizetni a műszakpótlék különbözetet, hiszen az törvény szerint jár. (Noha ez a 2018. évi bérek után sem történt meg ez idáig.)

A törvény betűinek helyes értelmezésével („ami jár, az jár”) egyet is értünk. Az úttal, amelyen idáig eljutottunk viszont nem.

A július 9-én megtartott egyeztetés jegyzőkönyve szerint a Vasutasok Szakszervezete által a visszamenőleges műszakpótlékra vonatkozóan a munkáltató a következő választ adta:

„Nem tervezte a műszakpótlékot ebbe az emelésbe belevenni, az aránytalanul nagy adminisztratív terhe miatt.”

Ez így (értelmezve, értőn elolvasva) elég egyértelmű munkáltatói álláspont.

Sőt tetézte a problémát, hogy az egészségügyi szakszervezet jelen lévő alelnöke sem támogatta a műszakpótlék kifizetését.

De ha ez még nem elég, a munkáltató azt kérte, hogy a Vasutasok Szakszervezete fogadja el, hogy ezt ne is kelljen kifizetni.

Nos a VSZ ezt nem fogadta el.

Mert, ha tényleg „kisöpörjük a padlást”, akkor valóban adjuk oda a munkavállalóknak ami jár.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.