2021. 12. 10. 18:34

Veszélyben a vasútegészségügyiek juttatása

Az Emberi Erőforrások Minisztériumától, magától Kásler Miklós minisztertől kér segítséget a Vasutasok Szakszervezete a Vasútegészségügyi Nonprofit Kft. munkavállalóit megillető jogos kifizetések folyósításához szükséges forrás biztosítása érdekében. Valamint a VSZ a VNK Kft. ügyvezető igazgatóját levélben azzal kereste meg, hogy az érdekképviseletekkel egyeztetett év végi juttatást nem vonhatja vissza, ráadásul kockázatos is, mert a pénz visszatartásának hírére több munkavállaló jelezte, felmond.

Nem hagyja veszni a VNK-nál dolgozók jogos juttatásait a Vasutasok Szakszervezete: amint megtudta az elnök, Meleg János, hogy veszélybe került a szolgálati idő elismerésének, valamint az év végi juttatásnak, - sőt egyesek még a nyugdíjprémiumot sem kapták meg a NEAK-tól,- a kifizetése, azonnal intézkedni kezdett.

A VSZ szerint a 2021. december másodikán hatályba lépett a 664/2021. (XII.1.) Korm. rendelet az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személyek szolgálati elismerésével kapcsolatos egyes intézkedésekről rossz értelmezése okozza a problémát. A szakszervezet a cég ügyvezetőjének írt levelében leszögezte, megértette, hogy a cégnek nincs kellő anyagi forrása mind a Rendeletben meghatározott szolgálati elismerések, mind az év végi juttatás kifizetéseire, ám azt is jelezte, hogy a probléma ellenére is a munkáltatónak kötelezettsége teljesíteni az érdekképviseletekkel egyeztetett év végi juttatás kifizetését is.

A VSZ elnökét azért is aggasztja az esetleges elmaradás, mert ennek hírére több egészségügyi ápoló első felindulásból jelezte, felmond, ha nem kapja meg a beígért pénzt. A VSZ ezt nem szeretné, mert az áldozatos munkát végző vasútegészségügyben dolgozó orvosok, ápolók folyamatos munkaviszonyuk alapján megérdemlik ezt.

A szakszervezet azonban nem fenyegetőzik és nem zsarol, hanem megpróbál segíteni az ott dolgozókon, ezért magához Kásler Miklóshoz fordult. Levelében a VSZ elnöke emlékeztette a minisztert arra, hogy az idevonatkozó rendeletben foglalt, szolgálati időhöz kötött anyagi elismerés igen nagy mérföldkő az egészségügyi dolgozók megbecsülése terén, s nagy hiba lenne akár csak átmenetileg is megvonni tőlük a juttatásokat, ezért kérik a forrást is biztosítani a rendelet végrehajtásához. Ismereteink szerint az ügyvezető az államtitkár felé jelezte a problémát.

Meleg János arról tájékoztatta a minisztert, hogy a szakszervezet információi szerint a VNK Kft. bevétele nem érte el a hétmilliárd forintot, miközben a szolgálati idő elismerése és az év végi juttatás teljesítése együtt jelentősen meghaladná az egymilliárdot. Vagyis, amennyiben a munkáltató kifizetné az évvégi pluszokat, nem maradna kellő pénz az egyéb kötelezettségek teljesítésére.

A VSZ elnöke ezért arra kérte a minisztert, hogy plusz anyagi forrás biztosításával segítse a céget, s ezen keresztül természetesen a munkavállalókat, hogy megkaphassák a jogos juttatásokat.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.