2016. 09. 14. 00:00

VEZETŐI SZINTŰ EGYEZTETÉS A B+N ZRT-NÉL

2016. szeptember 13-án Meleg János, a VSZ elnökének részvételével egyeztetésre került sor a B+N Referencia ZRt-nél. A munkáltatót Kis-Szölgyémi Ferenc vezérigazgató képviselte.

A Vasutasok Szakszervezete több, az eddigi tapasztalatok alapján felmerült problémára várta a munkáltató válaszát és azonnali intézkedését:

  • A munkavállalók megbízása alapján történő levonások (tagdíjak) elmaradása. Az ÖTA tagdíjra vonatkozóan a munkáltató azt a tájékoztatást adta, hogy ezt a munkavállalók megbízása apján rendszeresen, havonta levonja. Mivel az utalás egyenként történik, ezért annak felvezetése lassabban valósul meg az ÖTA-nál, így néhány esetben úgy tűnhet, mintha elmaradás lenne, de később ez realizálódik. Ugyanez az eljárás az Önkéntes Nyugdíjpénztár és az Egészségpénztár vonatkozásában is. További félreértésre adhat okot, hogy e tagdíjak levonása nem tükröződik a bérértesítőben. A munkáltató ígérete szerint ezt a kérdést egy tájékoztató elkészítésével orvosolja.

A SZÉP kártyára történő utalás a VBKJ megbízásnak megfelelően negyed évente megtörténik.

  • Kevesebb az iskolakezdési támogatás. Ezzel kapcsolatban a munkáltató közölte, hogy a munkavállaló által a VBKJ nyilatkozatban megjelenő összegnél azért kevesebb az utalás, mert a MÁV Zrt. az jogutódláskor arányosította a VBKJ keretösszeget (az adott időszaknak megfelelően). A MÁV-tól kapott utolsó munkabér kifizetésekor, - amely tartalmazza a VBKJ elszámolását- ez az arányosított összeg kifizetésre került.
  • Szakszervezetünk sérelmezte a szabadságok kiadásának rendjét és gyakorlatát. Tudomásunk van olyan kirívó esetről is, amikor a közvetlen családtag elhalálozása miatt járó 2 nap pótszabadságot sem adták ki.

Munkáltató ígéretet tett arra, hogy a szabadság, pótszabadság kiadásával kapcsolatban tájékozatót ad ki a munkavállalók felé, az elmaradt 2 nap pótszabadságot pedig az érintett munkavállalónak kiadja.

  • Számon kértük a munkáltatótól, hogy a jogutódlás során átkerült takarítókat nem csak épület takarításra, hanem peron illetve vágányok közötti takarításra külön oktatás nélkül is igénybe veszi Ez azért tarthatatlan, mert a peron, illetve a vágányok közti takarításban csak olyanok vehetnek részt, akik megfelelő orvosi engedéllyel rendelkeznek, valamint a vágányok közti tevékenységből kioktatták őket és azt megfelelően dokumentálták is.

Munkáltató válaszában kifejtette, hogy valóban volt ilyen eset, a jövőben az eddigieknél is nagyobb figyelmet fordít a dolgozók munkavédelmi oktatására, a munkavédelmi szabályok betartására, így különösen a vágányok közötti munkavégzésre.

  • Szintén munkáltatási probléma, hogy a jelenléti íveket nagyjából a hónap utolsó hetére előre – teljesen szabálytalanul- aláírattatják a munkavállalókkal. A munkáltató ezt elismerte, a jövőben ettől a rossz gyakorlattól eltér.
  • A Munka törvénykönyvébe ütköző gyakorlat, hogy az új felvételesek késedelmesen kapják meg a munkaszerződésüket, ezen a gyakorlaton is változat a munkáltató.
  • Szakszervezetünk felhívta a figyelmet, hogy Miskolcon - egyéb területekhez képest – sok a probléma. A felek megegyezetek abban, hogy a helyszínen közös egyeztetésen rendezik a vitás ügyeket.

 A létszámhelyzet alakulásával kapcsolatban a munkáltató elmondta, hogy létszám hiánnyal még nem küszködnek, de ők is érzékelik, hogy a munkaerőpiacon fogynak a takarítók és bíznak abban, hogy a jövőben sem lesz ilyen probléma, ugyanis megpályázták a Vasúti Jármű Takarítást is.

A bérek vonatkozásában elhangzott, hogy korlátozó  a helyzet, mert a megrendelők a takarítási díj csökkentését szeretnék elérni. Nyilván ahhoz, hogy a piacon tudjanak maradni, figyelik a béreket és lehetőség szerint azokat emelik.

Szakszervezetünk és a munkáltató egyetértett abban, - amit meg is kívánnak valósítani -, hogy a munkahelyeken közösen tájékoztatják a munkavállalókat a változásokról illetve a helyi problémákat együttes erővel igyekeznek megoldani.

 

Vasutasok Szakszervezete

A nyomtatható VSZ Hírnök itt letölthető

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.