2021. 01. 11. 19:12

1. Heti VSZ Hírnök

Télen, amikor hideg idők járnak, az embernek természetes igénye támad arra, hogy fűtött helyiségben legyen, dolgozzon, tanuljon. Nincs ez másképpen a vasutassal sem.

Sajnos azonban még ezzel is akadnak gondok manapság a vasút táján. Pécs-Külváros I. sz. őrhelyéről kaptuk a jelzést, hogy ott bizony a kollégák híján vannak a megfelelő munkakörülményeknek, ugyanis az ott lévő fűtő berendezés éppen eredeti funkciójának ellátásában nem jeleskedik. A Vasutasok Szakszervezete tisztségviselői a helyszínen tett bejárás után kezdeményezték a berendezés cseréjét, ami információnk szerint már folyamatban is van.

Miskolcon is akadt gond a meleg hiányából. Az igazgatóság épületének vizesblokkjában csökkent elviselhetetlenül alacsonyra a hőfok. Tagjaink jelzése után a helyszínen sikerült egyeztetnünk a munkáltatóval, aki gyors beavatkozást ígért. Emellett tájékoztatást kaptunk arról is, hogy az épület elavult fűtési rendszere hamarosan teljes felújításon fog átesni.

Szintén a meleg hiánya okozott problémákat a Baross Gábor Oktatási Központ épületében a Tatai úton. A decemberben tanfolyamon lévő tagtársaink jelezték, hogy bizony a fűtés nagy hiátusokkal küzdött. Ebben az intézményben már többször tartottunk bejárást együtt a MÁV központi Munkavédelmi Bizottságával, többször egyeztettünk az ott tapasztalt körülményekről és eredményeket is sikerült elérnünk. De úgy látszik az épület általános állapota már a végső romlás felé közelít. Ennek okán ismét kezdeményeztük az Oktatási Központnál, hogy az oktatásokat lehetőség szerint külső helyszínen tartsák meg, de addig is sürgősen orvosolják a fűtés problémáját, aminek a megtörténtét a helyszínen fogjuk ellenőrizni.

Még mindig munkakörülményeket érintő téma a készenléti helyiségek általános állapota. Ebben a kérdéskörben a Vasutasok Szakszervezete már több kezdeményezést tett, azonban átfogó megoldások a körülmények javítására eddig nem születtek. Most azonban a munkáltató is elhatározta magát és a Vasutasok Szakszervezetének részvételével elkezdi ezeknek a helyiségeknek a komplett felmérését. Reméljük ennek eredményeként a készenlétet adó kollégáink mindenhol megfelelő körülmények közé kerülnek.

Egységes közlekedési foglalkozásegészségügyi szolgálat létrehozásáról tárgyalt a MÁV Zrt. vezetésével a Vasutasok Szakszervezete. Kiderült, a munkáltató támogatja a kezdeményezést. A MÁV-Volánbusz vállalati integrációja új utat nyitott a közösségi közlekedési szektorban.  A közelmúltban lezajlott összevonással a vasút és a közút döntő hányada egységes irányítás alá került, s ezzel a MÁV-csoport lett az ország legnagyobb foglalkoztatója. A szektorban működő legjelentősebb szakszervezetek egyetértenek abban, hogy az egységes tulajdonosi háttér mellett olyan egységes foglalkozásegészségügyi szolgálatot is létre kell hozni, amely például a GYSEV Zrt.-re és a Rail Cargo Hungaria Zrt.-re is kiterjed. További részletek a honlapunkon.

Letölthető dokumentum:

1. Heti VSZ Hírnök 2021

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.