2019. 04. 15. 19:02

15. Heti VSZ Hírnök

A Vasutasok Szakszervezete kezdeményezésére az Egészségmegőrző program munkavállalói adó- és járulékfizetési kötelezettségét 2019. évben kompenzálja a munkáltató. A munkáltató által a 37/2018. (XI. 16. MÁV Ért. 12.) EVIG számú, A MÁV Zrt. Egészségmegőrző programjának működtetéséről tárgyú utasítás alapján biztosított Egészségmegőrző programban való részvétel a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 4.§ (2) bek. alapján 2019. évtől a magánszemély adóköteles bevételének minősül, amely után személyi jövedelemadó megfizetése kötelező. 2019. évben az egészségmegőrző programba résztvevő munkavállalók esetében a fentiek szerint keletkezett adófizetési kötelezettséget a munkáltató egyösszegű juttatással ellentételezi abban a hónapban, amikor a munkavállalónak adófizetési kötelezettsége keletkezik. Így az adófizetési kötelezettség miatt a munkavállaló nettó jövedelme nem csökken.

Májustól ismét változik a Munka törvénykönyve. A módosítás értelmében a munkáltató a munkavállalótól olyan nyilatkozat megtételét vagy személyes adat közlését követelheti, amely a munkaviszony létesítése, teljesítése, megszűnése (megszüntetése) vagy a törvényből származó igény érvényesítése szempontjából lényeges. Ennek során okirat bemutatása megkövetelhető, de másolatot nem lehet készíteni. Továbbá a módosítás szerint a munkavállaló a munkáltató által a munkavégzéshez biztosított információtechnológiai vagy számítástechnikai eszközt, rendszert kizárólag a munkaviszony teljesítése érdekében használhatja. (Ettől megállapodással el lehet térni.) A munkáltató ellenőrizheti ezt, de az ellenőrzés során csak a munkaviszonnyal összefüggő adatokba tekinthet be a munkaviszony teljesítéséhez használt számítástechnikai eszközön. A módosítás további részletei honlapunkon olvashatók.

A tervek szerint 2023-ra befejeződik a Budapest–Belgrád-vasútvonal építése – ezt mondta Varga Mihály. A kínai hitelből épülő vasútvonal a pireuszi teherkikötőt Nyugat-Európával összekötő vasúti folyosó részét képezi majd.  A fővállalkozói szerződések előkészítése jó ütemben halad, a tervek szerint a pályázatot elnyerő – kínai és magyar cégekből álló – konzorciumról akár április végéig döntés születhet. Ezután kezdődhet a tervezési és engedélyezési munka, a cél az, hogy 2023-ra befejeződjön a vasútvonal építése.

A MÁV-csoport a tavaly karácsonyi ajándékozás után idén nyáron is szeretné egy különleges élménnyel meglepni a vasutas kollégák gyermekeit. A vasúttársaság és az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány együttműködésének köszönhetően 180 gyermek kap lehetőséget arra, hogy az Erzsébet-tábor program keretében térítésmentesen vegyen részt egy egyhetes nyári élménytáborban a Balaton partján, Zánkán. Rászoruló kollégák már leadták jelentkezésüket, így április 15-től a MÁV-csoport bármely munkavállalója regisztrálhatja gyermekét térítésmentes nyári Erzsébet-táborozásra a fennmaradó 30 hely erejéig. A jelentkezési felület az eredetileg tervezettnél tovább, április 17-én, szerdán, 12 óráig lesz elérhető ide kattintva.

A 15. Heti VSZ Hírnök nyomtatható verziója itt itt elérhető.

 

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.