2021. 04. 26. 12:00

16 Heti VSZ Hírnök

Az utóbbi évek gyakorlata szerint a minimálbérről szóló megállapodás megkötése után a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumán (KVKF), a szakszervezetek-, és a munkáltatók, valamint a tulajdonos magyar állam képviselői folytatják le a közszolgáltató vállalatokra vonatkozó tárgyalásokat, amely keretet biztosít és megadja a felhatalmazást a vállalati béralkuk megindításához. A jelenlegi, az ország minden szektorát súlyosan érintő járványhelyzetben a KVKF tárgyalásokra még nem került sor. A kormányzat eddigi sürgetéseinkre válaszul türelmet kért.

Időközben megtörtént a munkáltatói oldalt képviselő STRATOSZ (Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetsége) tisztújítása is, amely során dr. Homolya Róbertet választották a szervezet elnökének.

Hosszú várakozás után a STRATOSZ elnöke április 29-ére összehívta a háromoldalú (kormány, munkáltatók, szakszervezetek) érdekegyeztetést, ahol reményeink szerint végre érdemi előrelépés történik és a kormány nyilatkozik a béreket illető álláspontjáról, ami után megkezdődhetnek a vállalati tárgyalások.

A KVKF munkavállalói oldalát alkotó szakszervezetek ezzel kapcsolatban egyeztették álláspontjaikat és közös állásfoglalást adtak ki, amely honlapunkon olvasható.

A gazdaság újraindításának elengedhetetlen feltétele az ingyenes Covid-teszt, ezt minden magyar állampolgár számára biztosítani kell – reagált a Magyar Szakszervezeti Szövetség Varga Mihálynak a Nemzeti Versenyképességi Tanács ülésén tett bejelentésére, miszerint a kormány különféle kedvezményekkel segítené a turizmus és a vendéglátás újraélesztését. A MASZSZ elnöke szerint az ingyen tesztek költségére az EU újjáépítési alapja megfelelő forrást biztosít, mindössze a kormány szándékán múlik, hogy igénybe veszi-e erre a célra. Folyamatos tesztelés nélkül ma már nem lehet megszerezni egy munkát, de megtartani is alig. Az emberek többsége viszont nem tud hetente, de még havonta sem 20-25 ezer forintot fordítani tesztekre, ezért az államnak kötelessége lenne bizonyos időszakonként meghatározott darabszámú ingyenes ellenőrzési lehetőséget biztosítani minden magyar állampolgár számára – véli Kordás László. A közlemény ITT található.

Várhatóan a szeptemberi tanévkezdéstől újra használhatják az utasok a budapesti Nyugati pályaudvar felújított csarnokát – közölte a MÁV Zrt. pénteken az MTI-vel. Azt írták, hogy a Nyugati pályaudvar csarnokát fedő új tetőszerkezet befejezése után hamarosan a pénztárcsarnok épületének külső állványozásával is elkészülnek a szakemberek, valamint megkezdődik a gyorsétterem feletti tető felújítása is. A munkálatok a nyár végére befejeződnek.

Letölthető dokumentum:

16 Heti VSZ Hírnök_2021

 

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.