2018. 04. 30. 12:07

17. Heti VSZ Hírnök

  1. április 20-án megjelent a Széchenyi Pihenő Kártya működését szabályozó új Kormányrendelet, mely a kihirdetését követő 30. napon hatályba is lép.

A legfontosabb technikai változás, hogy a szolgáltatók pénzforgalmi számlán kezelik majd az egyenlegeket. Ez a technikai átállás a következő hat hónapban történik majd.

A felhasználókat és a munkáltatókat érintő újdonság, hogy pénzforgalmi szolgáltatók a feltöltést követő második év május 31-e után nem a munkáltatók részére utalják vissza majd a fel nem használt összeget.

Az ilyen maradvány összegek a pénzforgalmi szolgáltatóknál továbbra is hozzáférhetők lesznek a munkavállalók számára, de a szolgáltatók díjat számíthatnak fel ebből. Ezt a díjat a pénzforgalmi szolgáltatók a SZÉP Kártyával közvetlenül összefüggő marketing költségeikre fordíthatják. A felszámított havi díj a fel nem használt pénzeszköz legfeljebb 3 %-a lehet.

A lejáró egyenlegek kezeléshez kapcsolódóan a rendelet tartalmazza azt is, hogy a pénzforgalmi szolgáltató a kártyabirtokos figyelmét felhívja a feltöltést követő második év május 31-e előtt legalább 2 hónappal arra, hogy mekkora ilyen "lejáró" összeg van a számláján. Emellett arról is tájékoztatja a kártyabirtokosokat, hogy a fenti időponttól kezdve milyen mértékű díjat számít fel a fel nem használt pénzeszközre.

...de mi történik az idén?

Az idei május 31. határidőt követően a jelenlegi rendszerben működő szolgáltatóktól még nagy eséllyel a munkáltatókhoz kerül vissza a lejáró egyenleg. Aztán majd 2019-ben lép életbe az új rendszer.

Így érdemes mindenkinek elkölteni a lejáró egyenleget, mert nagy eséllyel május 31. után már nem lesz ez elérhető a munkavállalók számára.

 

Április 28-án világszerte a munkavégzés során megsérült, megrokkant vagy meghalt dolgozókra emlékeztek. Az emléknap célja, hogy felhívja a nyilvánosság és a dolgozók figyelmét a munkabiztonság, a munkahelyi balesetek megelőzésének fontosságára.

Az emléknapot eredetileg kanadai szakszervezetek kezdeményezték 1984-ben.

Az emléknap mottója: „Emlékezz a halottakra, harcolj az élőkért!”. Évente egy-egy fontos munkavédelmi téma kerül a megemlékezések középpontjába így idén a „Biztonságot, egészséget a fiatal generációnak” jelmondattal a fiatal munkavállalók foglalkoztatási viszonyait állítja középpontba a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet és a szakszervezeti világszövetség (ITUC), összekapcsolva a munkavédelem emléknapját és a gyermekmunka elleni világnapot. A Magyar Szakszervezeti Szövetség megemlékezéséről honlapunkon olvasható beszámoló.

 

Kapcsolódó dokumentum:

17. Heti VSZ Hírnök

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.