2019. 06. 16. 21:19

24. Heti VSZ Hírnök

A MÁV Zrt. Paritásos Munkavédelmi Testület és Központi Munkavédelmi Bizottság 5 éves megbízatása lejárt. 2019. június 11-én került sor a testületek Országos Delegáló Értekezletére Budapesten a Törekvés Művelődési Házban.

A delegáló értekezletre 409 munkavédelmi képviselő kapott meghívást, mivel a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény rendelkezései szerint, a vállalati szintű munkavédelmi érdekképviseleti testületek tagjait, a mandátummal rendelkező munkavédelmi képviselők maguk közül szavazás útján jelölik. A delegáló értekezletre 217 fő regisztrálta magát, ami 53%-os részvételt jelent. Kondor Norbert regnáló KMvB elnök köszöntötte a megjelenteket és tájékoztatta a munkavédelmi képviselőket a 2015-2019. évi választások eredményeiről. Kiemelte, hogy az elmúlt 5 évben 93 szervezeti egységen, 409 munkavédelmi képviselő szerzett mandátumot. Az értekezleten delegált Központi Munkavédelmi Bizottság tagjainak névsora megtalálható honlapunkon.

Beköszöntött a nyár, elrendelték az év első hőségriadóját, amelyet nagy valószínűséggel még sok másik követ az elkövetkezendő hónapokban. Bizonyára a MÁV-Csoport egészére vonatkozóan megtörténtek az előkészületek az ilyenkor követendő, a jogszabályi rendelkezések előírásainak megfelelő foglalkoztatásra, bár az első tapasztalataink – a hozzánk eljuttatott információk alapján – nem ezt támasztják alá. Ez ügyben kerestük meg a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatóját.

A Vasutasok Szakszervezete a 2019. év első nyári hőségriadója kapcsán felszólítja a MÁV-START Zrt.-t arra, hogy a nyári hőségben foganatosítson a munkavállalók egészségét megóvó intézkedéseket, különös tekintettel a védőital biztosítására, valamint a pihenőidő alkalmazására. Jegyvizsgáló tagtársaink számos alkalommal számolnak be arról, hogy a klímaberendezés nélkül közlekedő vasúti kocsikban a hőmérséklet jelentősen meghaladja a jogszabályban előírt mértéket. Az ilyen jellegű foglalkoztatás azonban nemcsak a munkavédelmi előírások megsértését jelenti, hanem – sajnos - a dolgozók egészségét is komoly veszélynek teszi ki. Jegyvizsgáló tagtársaink a vasúti személyszállítás kiemelt jelentőségű szereplői, akik nemcsak az utasbiztonságért, hanem az utazókkal való kapcsolattartásért is felelnek. Kérjük, hogy a vasútüzem e nélkülözhetetlen szereplői számára a hivatkozott jogszabályban foglalt munkavédelmi intézkedéseket a munkáltató foganatosítsa. További részletek ITT.

A Rail Cargo Hungaria Zrt. és a szakszervezetek a 2019. június 12-én megtartott Vállalati Érdekegyeztető Tanács ülésen folytatott tárgyalás lezárásaként az alábbiakról állapodnak meg:

A munkáltató vállalja, hogy 2019. június 14-ig mindent megtesz annak érdekében, hogy a Területi Üzemeltetési Központok szolgálati helyein a 2019. májusi állapotnak megfelelő technológiai létszámot visszaállítsa. Felek továbbá kötelezettséget vállalnak arra, hogy 2019. június 21-ig egyeztetéseket folytatnak - a Középtávú Megállapodásban foglaltaknak megfelelően - valamennyi Területi Üzemeltetési Központ vonatkozásában, a munkáltatónál 2019-ben bekövetkezett forgalom csökkenés okán tervezett munkáltatói intézkedésekről.

Június 13-án tisztújító értekezletet tartott a VSZ Miskolc Területi Képviselete. A jelenlévő küldöttek a terület új képviseletvezetőjének Száraz Józsefet választották meg.

A 24. Heti VSZ Hírnök letölthető verziója itt érhető el.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.