2019. 06. 24. 09:04

25. Heti VSZ Hírnök

A Vasutasok Szakszervezete a MÁV Zrt. kollektív szerződésének módosítását kezdeményezte az alábbi javaslatok szerint.

A KSZ 43.§ 3. pontja (pótszabadságok) egészüljön ki a következőkkel:

A munkavállaló nyilatkozata és orvosi igazolás alapján diabétesz, mozgásszervi, reumatikus, illetve Crohn betegségben szenvedő vagy onkológiai utókezelésben részesülő munkavállalót 5 munkanap pótszabadság illeti meg. A munkavállalót egy munkanap pótszabadság illeti meg először attól a naptári évtől kezdve, amelyikben az ötvenedik életévét betölti.

65.§ 1. (Alanyi jogon járó béren kívüli javadalmazás) pontjának első mondata, tekintettel a Szociális hozzájárulási adó mértékének 19,5%-ról 17,5 %-ra történő csökkenésére 2019.07.01 -től: Amennyiben a munkavállaló nem tartozik a jelen §-ban meghatározott valamely kizáró vagy csökkentő feltétel hatálya alá, a 2019. évben 93.600 Ft értékben jogosult SZÉP Kártya vendéglátás alszámla juttatásra. A kezdeményezéseinket tartalmazó levél itt olvasható.

A MÁV azt javasolja, hogy ne a Nyugatiba, hanem a Keleti pályaudvarra érkezzenek a leendő repülőtéri vasútvonal járatai. Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója az Inforádió Aréna című műsorában elmondta, hogy a Nyugati már most is telített, nem alkalmas újabb járatok fogadására. Hozzátette: a módosításhoz a kormánydöntésre van szükség. Kormányzati elvárás a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérrel kapcsolatosan, hogy 15-20 percenkénti indulással, körülbelül 20 perces menetidővel el lehessen érni a légikikötőt vasúton Budapest szívéből, ismertette Homolya Róbert, aki szerint ez egy nagyon versenyképes eljutás. "Ha a számokat megnézzük, egészen biztosan jó árazása lenne ennek, és több millió, de "akár tízmillió utas is választaná ezt a bejutási formát a belvárosba" – jegyezte meg. Az elnök-vezérigazgató közölte, ezzel kapcsolatban tettek egy olyan javaslatot, hogy Kőbánya-Kispesttől induljon közvetlen vasúti kapcsolat a Keleti pályaudvarra, ahol nincsenek olyan szűk keresztmetszetek, mint a Nyugati pályaudvaron. Az interjú teljes egészében honlapunkon olvasható el és hallgatható meg.

Szakszervezetünk örömmel értesült arról, hogy az FKG Kft. a Keleti pályaudvar felújítását szolgáló  kiemelt projektben el kívánja ismerni azokat a fizikai munkavállalókat, akik ezen munkák során segítik a Társaságot vállalt feladataik teljesítésében. Szakszervezetünk javasolja, hogy az FKG Kft. a további, szintén nagy jelentőségű, kiemelten fontos projektjeinél (tudomásunk szerint 10-13) is alkalmazza ezt az intézkedést, mellyel egyrészt elismeri a munkavállalók sokszor emberfeletti munkáját és segíti a munkaerő megtartást is.

A mögöttünk álló hétvégén „rendezvény nagyüzem” volt szervezetünk háza táján. Budapest és Miskolc Területi Képviselet Családi, -é és szabadidős napot tartott nagy érdeklődés közepette, pécsi és záhonyi tagtársaink pedig horgásztudásukat mérhették össze. A rendezvényekről beszámoló a júliusi Magyar Vasutasban olvasható.

Kapcsolódó dokumentum:

25. Heti VSZ Hírnök

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.