2020. 07. 06. 18:46

27. Heti VSZ Hírnök

A mellékvonalak elsorvasztása helyett a korszerűsítés mellett érveltek a megjelentek – a városvezetés, helyi lakosok, néhány egykori vasutas, a Közlekedő Tömeg és a Vasutasok Szakszervezete - a július 2-án rendezett lakossági fórumon Szentesen. A rendezvényen a járatritkításokért felelős meghívott minisztériumi illetékesek nem jelentek meg. Így nem kellett megindokolniuk az egyértelműen rossz döntésüket, nem voltak kénytelenek szembesülni sem az elégedetlen helyi lakosokkal, s a vasutasok kényelmetlen, ám logikus kérdéseikre sem kellett válaszolniuk. Pedig kérdések és a megtartás mellett szóló érvek is voltak bőven, az egyiket éppen Meleg Jánostól, a Vasutasok Szakszervezetének elnökétől hallhatták a megjelentek.

Tucatnyi csalódott helyi lakos, néhány lelkes és hozzáértő nyugdíjas vasutas, bátor, az ügyért kiállni képes – és hajlandó – városvezetés, a tiltakozó megmozdulásokat segíteni kész Vasutasok Szakszervezete. Nagyjából így foglalhatnánk össze annak a sajtó számára is nyilvános lakossági fórummal egybekötött érdekegyeztető tárgyalásnak a közönségét, amelyet a júniusban bevezetett vasúti járatritkítások elleni tiltakozásul szervezett Szentes polgármestere, Szabó Zoltán Ferenc.  A megjelentek között egységes vélemény alakult ki: hibás döntés, hogy a városból négy irányba induló vonalak közül hármon lényegében megszüntették a személyszállítást. A megjelentek számos érvet felsorakoztattak a vasúti közlekedés mellett, ám sajnos mindezt éppen csak azoknak nem tudták elmondani, akik tehetnének is az ügyért valamit, hiszen az előkészítő folyamatban is aktívan részt vettek. További részletek ITT.

Július 1-től bővült a 10 százalékos alapbér-kiegészítésben részesülő munkakörök száma.

Hivatkozással a 2020. január 31. napján kelt, a kollektív szerződés kötésére jogosult szakszervezetek és a Munkáltató között létrejött „Foglalkoztatáspolitikai nehézség esetén alapbér-kiegészítés alkalmazhatóságáról" tárgyú megállapodásban foglaltakra, a Munkáltató a 2020. április 1. napján kelt, 11743/2020/MAV sz. egyoldalú kötelezettségvállalásának (részletek ITT) 1. számú mellékletét 2020. július  1. napjától az alábbiakban felsorolt munkakörökkel egészíti ki:

Szervezeti egység

Munkakör

BUDAPEST-DÉLI PU.

Vezető váltókezelő 1.kat . állomáson

BUDAPEST-DÉLI PU .

Váltókezelő, helyszíni állítású 1.

BUDAPEST NYUGATI TÁROLÓ

Vezető váltókezelő l.kat. állomáson

BUDAPEST NYUGATI TÁROLÓ

Váltókezelő, vonóvezetékes 1.

BUDAPEST NYUGATI TÁROLÓ

Váltókezelő, helyszíni állítású 1.

 

Új szabályok a társadalombiztosításban.

Az új társadalombiztosítási törvény egyik leglényegesebb adóegyszerűsítő változása az, hogy 2020. július 1-jétől egy teherré olvad össze a nyugdíjjárulék, a természetbeni és a pénzbeli egészségbiztosítási járulék, valamint a munkaerőpiaci járulék.

Az új egységes járulék, azaz a társadalombiztosítási járulék mértéke 18,5 százalék lesz a módosítás révén.  2020. július 1-jétől már nem csak a munkaviszonyban álló, hanem - foglalkoztatási formától függetlenül - minden munkát végző saját jogú nyugdíjas (például a megbízási jogviszonyban álló is) mentesül a biztosítási- és járulékfizetési kötelezettség alól.

A változtatás a jelenlegi keresetükhöz képest 14 százalékos megtakarítást jelent az érintetteknek. Például: egy havi bruttó százezer forintos megbízási díjból most 71 ezer forint marad a nyugdíjasoknál, ha levonják belőle az szja-t és a járulékokat. Július 1-től viszont, már csak az szja jön szóba, így már 85 ezer forint jár az érintetteknek. Ez azt jelenti, hogy - a példánál maradva - százezer forintos bérnél egy év alatt 168.000 forinttal több marad a nyugdíjas munkavállaló zsebében. További információk ITT olvashatók.

Július elsején, a születésnapján – Semmelweis-napon – az anyák megmentőjére emlékezünk, és hálásak vagyunk az egészségügyben – vasutasként különösen a vasútegészségügyben – áldozatos munkát végző dolgozóknak. Július elseje minden évben a magyar egészségügy ünnepe. Semmelweis Ignác, a gyermekágyi láz okának felfedezője 1818-ban született. Elsőként tekintett a gyermekágyi lázra úgy, mint ami egy fertőzés következménye és nem önálló betegség. A megoldást a klórmész-oldatos kézfertőtlenítés bevezetése jelentette. Csak évekkel később, halála után derült fény a felfedezése hasznosságára, s arra, hogy a fertőtlenítés életmentő lehet. Nem túlzás azt állítani, hogy a kornavírus-járvány idején is emberek tömegei köszönhetik az életüket, a vírustól való védelmet a fertőtlenítő kézmosásnak. 

Talán kevesen tudják, de a vasútegészségügyben dolgozók közül többen az első vonalban küzdöttek a járvány idején. A járványügyi centrumkórházakba kirendeltek között a Vasutasok Szakszervezetének tagja is kiemelt munkát végzett. Az ő erőfeszítéseit a VSZ anyagi elismeréssel köszönte meg és lehetőséget biztosít számára, hogy szervezetünk üdülőjében, Zamárdiban családjával együtt töltődhessen fel.

 Letölthető dokumentum:

27. Heti VSZ Hírnök

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.