2018. 08. 08. 12:31

31. Heti VSZ Hírnök

A 31. hét meghatározó hírei voltak az országos közlekedéspolitikát és a MÁV Zrt. vezetését érintő személyi változások.

Elsőként a kötött pályás és nem kötött pályás helyközi közösségi közlekedésért felelős miniszterelnöki biztossá nevezték ki Fónagy Jánost, a Miniszterelnöki Kormányiroda nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkárát. Az erről szóló utasítás a Hivatalos Értesítőben jelent meg hétfőn. Fónagy János feladata az lesz, hogy vizsgálja és elemezze a kötött pályás és a közúti helyközi közösségi közlekedés menetrendjeiben megnyilvánuló párhuzamosságokat. Emellett egyeztetést kezdeményez a közlekedésért felelős miniszterrel, a Magyar Államvasutak, a Volánbusz, valamint a regionális közlekedési központok vezetőivel az egységes menetrend létrehozása érdekében, majd a párhuzamosságok kiküszöbölése céljából javaslatot kell megfogalmaznia.

Augusztus 1-től Homolya Róbertet nevezte ki a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. élére Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter. Dávid Ilona elnök-vezérigazgató közös megegyezéssel távozik a cégtől, a jövőben a Volánbusz Zrt.-t irányítja a miniszter felkérésére. Homolya Róbert jogász, közlekedéspolitikai szakember 2015 és 2017 között a Miniszterelnökségen töltött be miniszterelnöki biztosi, majd kormánybiztosi pozíciót, 2017-től pedig a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkáraként látta el a szakterület irányítását. Bártfai-Mager Andrea Dávid Ilonát a Volán-társaságok reorganizációjára, megújítására kérte fel.

A MÁV-START Zrt. után a MÁV Zrt.-nél is megszületett a vizsgák teljesítését ösztönző megállapodás.

A megállapodás alapján, az időszakos hatósági vizsgára kötelezettek, amennyiben vizsgakötelezettségüknek az első vizsga alkalmával eleget tesznek, egyszeri kifizetésre jogsultak.

Ezen túlmenően a vonalismeret, állomásismeret, helyismeret, típusismereti vizsga esetében csak abban az esetben kerül sor a kifizetésre, ha a munkavállaló a vizsgán legalább 90%-os arányban "megfelelt" minősítést kap. Az ösztönző rendszer szerint kifizetésre való jogosultságok mértéke:

Vizsga megnevezése

Az ösztönzés mértéke (egyszeri)

Infrastruktúra és általános szakmai ismeretek vizsga

10 000 Ft

Kategória ismeretek vizsga

5 000 Ft

Az egyszerre bejelentett vonal-., állomás-, hely-, és típusismereti vizsgák (amennyiben a sikeresség legalább 90%-os)

10 000 Ft

Általános és/vagy önállósító forgalmi vizsga

10 000 Ft

Egyszerűsített (pálya, TEB) forgalmi vizsga

7 000 Ft

Minden egyéb hatósági vizsga

5 000 Ft

 

A július 12-én tartott START érdekegyeztetésen felhívtuk a munkáltató figyelmét, hogy Szlovákiában (azóta már Horvátországban is) közel a magyar határhoz kanyaró járvány van. Kértük, hogy tegyék meg a szükséges intézkedéseket az érintett munkavállalók esetén (kérésre ingyenes védőoltás, fertőtlenítő szerek stb.) A munkáltató által kiadott tájékoztató megtalálható honlapunkon.

A Vasutasok Szakszervezete Debreceni Területi Képviselete évek óta Püspökladányban rendezi meg családi napját és ez idén sem volt másképp. Ugyanakkor, mivel nagyon fontosnak tartjuk, hogy minél közelebb kerüljünk tagjainkhoz, rajtuk keresztül családtagjaikhoz, ezért ebben az évben, július 28-án, egy másik rendezvényt is szerveztünk. Az esemény helyszínének a nagykállói Nap Gyógyfürdő adott otthont és a megszervezésében – felkérésünkre - Móré Sándor, a MÁV Zrt. Nyíregyháza Csomópont csomóponti főnöke is közreműködött. Amellett, hogy ezt a második „családi napot” hagyományteremtő, első alkalomnak szántuk, volt egy másik kiemelendő sajátossága is: nem csak VSZ tagok vehettek részt rajta, hanem bármelyik vasutas kollégánk, illetve családja.

Sajnos, ennek az összefogásnak nem mindenki tudott örülni, így az örömünkbe némi üröm is vegyült. Ennél csak az a szomorúbb, hogy a rendezvény ellenlábasa egy másik érdekképviselet volt, aki panaszlevelekkel és jelentésekkel fordult a humán vezérigazgató-helyettes asszonyhoz. Az esemény részletei ITT olvashatóak.

A 31. Heti VSZ Hírnök nyomtatható verziója itt érhető el.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.