2020. 08. 10. 11:37

32. Heti VSZ Hírnök

A Vasutasok Szakszervezete konzultációt kezdeményezett a MÁV-START-nál a 4/2016 (11.12. MÁV-START Ért. 5.) számú, jelenleg is hatályban lévő vezérigazgatói utasításban (teljesítményalapú ösztönző juttatási rendszer, Villamos gépjavítás Békéscsaba) foglaltak be nem tartása - a teljesítményösztönző kifizetése március hónap óta nem történt meg -, valamint a 2020. évi bérmegállapodás 1. 3. pontjában foglaltak (járműszereléssel összefüggő munkakörcsoport felülvizsgálat, szükséges bérintézkedések megtétele) tárgykörében. A konzultáció eredményéről természetesen beszámolunk.

Sokszor hallottuk: a járvány után semmi nem lesz olyan, mint előtte volt. Az RCH-nál beigazolódott, hogy ez mennyire igaz. A munkáltató ugyanis olyan határtechnológia-módosítást tervez, amelyet a szakszervezet a társaság jövőjére nézve veszélyesnek sőt, egyértelműen hazardírozásnak tart. A vállalatnál működő szakszervezetek ezért felszólították a cégvezetést, vonja vissza a döntését.

A Rail Cargo Hungaria vezetése májusban tájékoztatta a szakszervezeteket, hogy gazdaságos tevékenysége megteremtése érdekében restrukturálási (újrarendezési) projektet indított. Az indoklás szerint az időközben Optimum névre keresztelt programot azért kellett elindítani, mert a koronavírus okozta gazdasági visszaesés felgyorsította az amúgy is negatív folyamatokat. A racionalizálás tehát a vállalat további eredményes működtetése szempontjából elengedhetetlen – legalábbis az indoklás szerint. A projekt egyik elemének indításához 2020. március 26. éjszakája adta meg a kezdőlökést. Az országos tisztifőorvos határozata ezen az éjszakán zárta le „hermetikusan” az ország határait, így a külföldi üzemváltó állomásokon dolgozók sem tudták elérni a szolgálati helyeket és a vonatok sem lépték át a határokat. Az akkor kialakult helyzetet hamar sikerült korrigálni, de az ilyen szituációk jövőbeli előfordulásának réme arra ösztökélte az igazgatóság elnökét, hogy átalakíttassa a határforgalmi technológiákat és folyamatokat, s ezzel egyértelműen visszavonultassa az RCH-t a külföldi üzemváltó állomásokról. További részletek honlapunkon.

Kampányt indít a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nőtagozata

„Apanapot!” címmel kampányt indít a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nőtagozata azért, hogy a magyar kormány is fogadja be és érvényesítse az Európai Parlament, valamint az Európai Tanács Magyarország által is elfogadott irányelvét, miszerint minden újszülött után minimálisan 10 szabadnapot kell biztosítani az apáknak. Ezt a rendszert a magát családbarátnak valló kormány
annak ellenére sem ültette még át a hazai gyakorlatba, hogy az irányelv kidolgozásában, s elfogadásában is közreműködött. A MASZSZ Nőtagozata a szakszervezetek mellett felkér minden civil szervezetet, amely szintén családbarátnak vallja magát, hogy csatlakozzon a hazai bevezetést követelő kampányhoz. A Vasutasok Szakszervezete egyetért a kampány céljával, ezért teljes támogatásáról biztosítja azt és a megvalósításához csatlakozik. A témával kapcsolatos írás a Magyar Vasutas friss számában is olvasható. Kampány az apaszabadságért

A Vasutasok Szakszervezete Miskolc Területi Képviselete tavaly rendezett első alkalommal huszonnégy órás horgászversenyt. Akkor a halak szákba terelése mellett a hagyományteremtés is cél volt. Mindkét feladat teljesült és idén augusztus 1-én és 2-án már második alkalommal rendezték meg a versenyt. A 2019-es rendezvényhez hasonlóan a halak fárasztásának helyszínét ezúttal is a Szerencs közigazgatási területén található Ond Árpád-hegyi horgásztó szolgáltatta. - A választás azért esett erre a vízfelületre, mert egyrészt hellyel-közzel földrajzilag a területi képviselet központjában helyezkedik el, másrészt a Vasutasok Szakszervezetéhez tartozó, pecázást kedvelő tagok nagyon jó halállománnyal ellátott tavon bizonyíthatják ügyességüket.  A versenyre tizenhat – kétfős – csapat adta le nevezését. A megmérettetés szombat reggel hat órakor kezdődött és vasárnap reggelig tartott. Már a szombat délelőtti órákban számos "nagyhal" akadt horogra. Nem volt ritka a nyolc-tízkilós ponty, kisebb méretekben a kárász és a compó, illetve az itt ritkának számító tokhal. Az óránként megtartott mérlegelés után a halak természetesen visszakerültek életet adó közegükbe. További részletek és az elért eredmények ITT olvashatóak.

Letölthető dokumentum:

32. Heti VSZ Hírnök

 

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.